"El cas de Badalona no és aïllat. Cal una resposta conjunta de totes les administracions"

Adverteix que les persones de la nau de Badalona que no tenen cap alternativa d’habitatge estable són un exemple del patiment de milers de persones en situació de sensellarisme a Catalunya.

Contenido
Izquierda

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya alerta que el cas de la nau de Badalona no és aïllat i apel·la a una resposta conjunta de totes les administracions públiques per afrontar el fenomen del sensellarisme. Per a la Taula, el que estan passant aquestes persones, sense cap alternativa d’habitatge estable, és un exemple del patiment de milers de persones en situació de sensellarisme. Segons estimacions del Departament de Drets Socials, a Catalunya hi ha més de 5.700 persones sense sostre (en espais públics i a la intempèrie), 5.400 no tenen habitatge (vivint en albergs, refugis o residències temporals), 25.000 més no tenen un habitatge segur (no poden pagar el lloguer o tenen amenaça de ser desnonades) i 22.600 en habitatges inadequats (estructures temporals no convencionals o no adaptades a la legislació). 

La Taula del Tercer Sector espera que els darrers episodis (el desallotjament de la nau de Badalona i l’incendi que va haver-hi fa poc més d’un any a la nau del costat amb quatre persones mortes, les dues morts d’aquesta setmana a Montcada i Reixac que fan visible el barraquisme al riu Besòs i la mort d’una família amb infants en un local ocupat a la Plaça Tetuan de Barcelona) serveixin per motivar una solució coordinada de totes les administracions públiques a un fenomen, el del sensellarisme, que és estructural i que s’ha cronificat. També insta el Govern a accelerar l’aprovació i el desplegament de l’estratègia integral per fer front al sensellarisme i la creació del grup de treball per a la garantia del dret a l’habitatge, que ha de proposar actuacions que evitin l’exclusió de persones en situació de vulnerabilitat desnonades, compromisos de la Generalitat de Catalunya recollits al Pla de Govern. “Si no s’hi actua de forma contundent, aquests casos no seran els últims, i com a societat, és intolerable i inhumà que els normalitzem”. 

La Taula insisteix que la sortida a aquest fenomen no només ha d’implicar tots els departaments del Govern sinó també a totes les administracions públiques perquè el fenomen del sensellarisme és complex i s’hi sumen diversos factors. A banda de les greus dificultats d’accés a un habitatge digne i assequible, s’ha d’afegir la precarietat laboral, la manca d’ingressos, la irregularitat administrativa o la pobresa energètica, entre altres.

Derecha
Banner

Destacats