El tercer sector social reivindica l’Agenda Europea de les Competències com a eina per a un mercat laboral més dinàmic i inclusiu

La Taula del Tercer Sector i la representació de la Comissió Europea a Barcelona han organitzat la jornada ‘L’agenda europea de les competències per un mercat laboral dinàmic i inclusiu’ amb l’objectiu de donar a conèixer l’Agenda a Catalunya.

Contenido
Izquierda

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la representació de la Comissió Europea a Barcelona han organitzat la jornada ‘L’agenda europea de les competències per un mercat laboral dinàmic i inclusiu’ amb l’objectiu de donar a conèixer l’Agenda Europea de les Competències a Catalunya, debatre com aprofitar-la i avaluar com el tercer sector social pot participar més activament en aliances europees com el Pacte Europeu de les Competències, que treballen en favor de mercats laborals més dinàmics i inclusius. 

L’àmbit de l’ocupació no es pot analitzar des d’una única òptica sinó que requereix una mirada holística i multisectorial. Amb aquest objectiu, l’acte ha aplegat representants de la Comissió Europea, de xarxes europees de l’economia social, de municipis, de consorcis públicoprivats i de cambres de comerç per debatre sobre el paper de les competències en relació amb les polítiques actives d’ocupació i construir una agenda compartida. 

“Per a les 35 federacions i les 3 mil entitats socials que representem des de la Taula, el dret a un treball decent és un dels tres pilars fonamentals per garantir una vida digna, conjuntament amb la garantia d’ingressos mínims i el dret a l’habitatge adequat, accessible i assequible. La inserció sociolaboral és un dels nostres principals eixos d’intervenció i incidència, però calen aliances per avançar cap a la garantia d’un mercat laboral dinàmic i inclusiu", ha recordat Francina Alsina, presidenta de la Taula, que ha posat en valor la capacitat de jornades com aquesta per promoure la col·laboració i la cooperació entre agents públics, privats i socials per assolir objectius i èxits conjunts.

“No podem fer la nostra feina sense estar atents al que passa a Europa i Europa no pot construir-se sense el tercer sector social. Si volem avançar cap a un mercat laboral inclusiu que no deixi ningú enrere, hem de ser un actor a tenir en compte en la cocreació de les polítiques actives d’ocupació”, ha refermat Jesús Delgado, vicepresident de la Taula del Tercer Sector i referent de l’oficina internacional de l’organització. Delgado també ha reivindicat el valor de l’agenda europea de les competències pel sector: “Ens anima a anticipar-nos a les tendències que estan transformant el mercat de treball. A ser més innovadors amb la nostra feina i a replantejar les nostres aliances locals i europees per millorar la nostra capacitat d’impacte de cara un futur incert”.

La jornada també ha comptat amb la participació de Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona que, en temps de canvis accelerats, ha assegurat que l’aprenentatge constant és clau: L'Any Europeu de les Competències promou una cultura d'aprenentatge per a l'ocupabilitat, un treball decent i un model econòmic inclusiu, que no deixi ningú enrere. La formació és una bona eina per construir una societat més justa, equitativa i forta".

D’altra banda, Patricia Pérez-Gómez, cap d’unitat adjunta a la Direcció General de Treball i Assumptes Socials de la Comissió Europea, i Carlos Susías, president de la xarxa European Anti-Poverty Network a Espanya (EAPN ES) i a la Unió Europea (EAPN Europa), han estat els protagonistes d’un col·loqui introductori en què han presentat i abordat l’agenda europea de les competències i per la garantia d’un mercat laboral dinàmic i inclusiu. Pérez-Gómez ha identificat els principals reptes en matèria d’ocupació a Europa - manca de competències, dificultats d’accés al mercat laboral i desajust competencial - i ha assenyalat el Pilar Europeu dels Drets Socials com el gran full de ruta per fer front a aquests desafiaments. “És molt important que existeixi comunicació constant entre la realitat local i Brussel·les. En matèria d’ocupació i de competències: cal un mercat laboral més atractiu, generar competències adequades i garantir l'accés a processos formatius en condicions d’igualtat, ha explicat Pérez Gómez. 

En la seva intervenció, Carlos Susías ha posat en valor l’Any Europeu de les Competències per la seva capacitat d’impulsar i alinear iniciatives en matèria d’inserció laboral centrades en la persona i ha reivindicat la necessitat de garantir l’educació al llarg de tota la vida: “L’educació ha de ser un dret social perquè és clau per a la inclusió social, però el treball precari és un impediment per a accedir a la formació en competències. Cal impulsar el Pla d’Acció del Pilar de Drets Socials i que es materialitzi en estratègies nacionals”.

La jornada també ha comptat amb la taula rodona ‘Tendències i oportunitats d’Europa al territori per garantir un mercat laboral més dinàmic i inclusiu’, en què tercer sector, administració i cambres de comerç han coincidit que cal incrementar els programes de formació, millorar l’acompanyament i apropar el món educatiu, empresarial i social, així com més col·laboració entre actors a diferents nivells territorials i sectors per enfortir el mercat laboral i que no deixi ningú enrere. 

Pots recuperar l’streaming de l’acte en aquest enllaç. 

 

Derecha
Banner

Destacats