"Celebrem el traspàs de l’IMV, malgrat el retard, i reclamem prémer l’accelerador per revertir la pobresa severa a Catalunya"

La Taula defensa que és important per assegurar una coordinació correcta entre l'IMV i la RGC i un pas endavant per avançar cap a una finestreta única d’accés als dos ajuts.

Contenido
Izquierda

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebra l’acord de traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital a la Generalitat de Catalunya, malgrat que arribi amb retard. Cal recordar que fa pràcticament tres anys que les entitats socials reclamen que es faci efectiu aquest traspàs.

Les entitats socials asseguren que el traspàs és important per assegurar una coordinació correcta entre les dues prestacions socials que a Catalunya garanteixen uns ingressos mínims a persones en situació de màxima pobresa: l’ingrés mínim vital (IMV, gestionat pel govern espanyol) i la renda garantida de ciutadania (RGC, gestionada pel govern català). Així doncs, els dos ajuts tenen el mateix objectiu (assegurar uns ingressos mínims per a la cobertura de necessitats bàsiques), tenen com a destinatàries les mateixes persones (persones en situació de màxima pobresa), però tenen condicions d’accés diferents i els processos de sol·licitud s’han de fer en dues finestretes administratives diferents. “Fins ara, això ha comportat disfuncions i un viacrucis administratiu per a les persones que necessiten accedir-hi perquè no poden fer-ho de manera ràpida i àgil, tot i trobar-se en una situació de màxima vulnerabilitat” argumenta la Taula. 

La Taula creu que l’anunci d’una gestió unitària i integrada de les dues prestacions és un pas endavant per avançar cap a una finestreta única d’accés als dos ajuts, però que no és suficient. “Hem d’aconseguir harmonitzar criteris d’accés a les dues prestacions socials, simplificar els requisits i els canals d’accés i una coordinació i intercanvi d’informació més eficient entre les dues administracions”.

La Taula considera que aquest acord ha de servir també per reduir el temps d’espera. “L’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania es dirigeixen a persones en situació de màxima vulnerabilitat social i 66 dies continuen sent massa temps per donar resposta a una necessitat d’urgència”. Segons el Departament de Drets Socials, el termini de resolució és ara de 66 dies per a la RGC i de 141 per a l’IMV. 

Una oportunitat per millorar les prestacions que garanteixen uns ingressos mínims

Per a la Taula del Tercer Sector Social, el traspàs també és una oportunitat per augmentar el grau de cobertura de l’ingrés mínim vital (Catalunya és un dels territoris de l’Estat amb una cobertura més baixa, només del 8,6%, segons el darrer informe de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, maig del 2024) i per millorar la renda garantida de ciutadania (amb els recursos estatals per a l’IMV, la Generalitat podria augmentar la quantia i la cobertura de la renda garantida de ciutadania a col·lectius en situació d’extrema vulnerabilitat que encara continuen quedant-ne fora). 

La Taula recorda que és cabdal el paper dels agents territorials, com les entitats socials, perquè coneixen la realitat i les necessitats de les persones. Per aquesta raó, demana que la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania (l’espai de cogovernança i l’òrgan que avalua i fa el seguiment de l’aplicació de la prestació) participi en la comissió de seguiment paritària de l’IMV per vetllar pel correcte desplegament de les dues prestacions. 

Demanda al Govern i al Parlament

A partir d’ara, amb la formalització de l’acord, la Taula del Tercer Sector Social demana al Govern en funcions que acceleri al màxim els termes d’aquest traspàs i al futur executiu que es marqui com a prioritat el desplegament de l’acord en els seus primers 100 dies de Govern. “És primordial millorar l’accés a aquests drets socials per aconseguir reduir la bossa de pobresa severa que des de fa anys s’ha cronificat a Catalunya i que afecta el 8,9 de la població catalana”, segons l’última Enquesta de Condicions de Vida d’IDESCAT (febrer del 2024). També reclama que el Parlament reprengui de forma urgent la tramitació de la Proposició de llei de modificació de la renda garantida de ciutadania, que va quedar paralitzada amb la convocatòria d’eleccions.

Derecha
Banner

Destacats