Nou informe Radar ECOM: més de 220 vulneracions durant el 2023

En el 4t informe Radar ECOM els tres drets més vulnerats en les persones amb discapacitat física i/o orgànica han estat: mobilitat i transport, accessibilitat i habitatge. L’Administració pública continua sent un any més la principal vulneradora de drets.

Contenido
Izquierda

En el marc de la presentació de la 4a edició de l’informe Radar ECOM, l'informe de vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica de Catalunya, ECOM avisa tots els municipis de Catalunya que amb l’aprovació del Codi d’Accessibilitat estan obligats a disposar en un termini màxim de 3 anys d’un Pla Municipal d’Accessibilitat, i els demana responsabilitat i empatia.

ECOM celebra la pressió que l’aprovació del Codi d’Accessibilitat posa sobre aquesta qüestió fonamental, i també d’altres, perquè finalment es posa en marxa el comptador per als terminis que establia la Llei d’Accessibilitat de 2014, i això obligarà a dur a terme actuacions per a la millora de l’accessibilitat en molts àmbits. Tot i així lamenta la laxitud d’alguns terminis, en concret els de la implementació dels Plans d’Accessibilitat Municipals, ja que en el cas de municipis de més de 50.000 habitants és de 8 anys i ens el de menys de 20.000 persones és fins a 15 anys.

ECOM demana als municipis responsabilitat i empatia amb les persones amb discapacitat física i/o orgànica i que es prenguin seriosament aquesta obligació de millorar l'accessibilitat als seus pobles i ciutats perquè és una qüestió de drets.

L'informe Radar ECOM 2023 constata que l'accessibilitat continua sent el gran problema per a la inclusió del col·lectiu i el ple exercici dels seus drets. El 44% de les vulneracions detectades estan relacionades amb l'accessibilitat. Segons el document, els tres drets més vulnerats han estat el dret a la mobilitat i al transport (27% de les vulneracions detectades); el dret a l’accessibilitat (17%); i el dret a l’habitatge (16%). L’Administració pública continua sent un any més la principal vulneradora de drets, amb un 66% dels casos analitzats. L’informe posa en evidència de nou el problema de la infradenúncia: només s’han denunciat 75 vulneracions de les 226 detectades.

Derecha