ECOM reclama una mirada inclusiva a la problemàtica de l’habitatge
El moviment, impulsat per persones amb discapacitat física i/o orgànica, exigeix que l’accessibilitat dels habitatges i els suports es tinguin presents per no excloure ningú.
En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ECOM demana al Govern que s’abordi la problemàtica de l’habitatge des d’una mirada àmplia i inclusiva, tenint en compte les necessitats específiques de certs col·lectius, com el de la discapacitat física i/o orgànica, que, més enllà de l’assequibilitat, té altres dificultats afegides per poder exercir el dret a l’habitatge i a viure a la comunitat en igualtat de condicions i oportunitats. Aquest dret ha estat el tercer dret més vulnerat al Radar ECOM 2023, l’informe de vulneració de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica que publiquem anualment.
Les persones amb discapacitat física i/o orgànica tenen el dret a decidir on i com volen viure. Perquè un habitatge es pugui considerar digne per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica ha de complir amb els criteris d’accessibilitat, assequibilitat i amb suports per a una vida autònoma i independent segons la necessitat de cada persona (com assistència personal, ajuts tècnics, domòtica, etc.).
Per a ECOM, l’accessibilitat dels habitatges és una problemàtica important que cal abordar, no només com a una necessitat específica de les persones amb discapacitat física i/o orgànica sinó també per l’envelliment creixent de la població. Dos estudis de la Fundació Mútua de Propietaris ho demostren amb dades: només el 0,6% dels 9,8 milions d’edificis d’habitatges d’Espanya compleixen els criteris d’accessibilitat universal (segons un informe de 2018) i més de la meitat dels espanyols (52%) tindrien dificultats per desplaçar-se en cadira de rodes per les àrees comunes de l’edifici on viuen, mentre que el 55% tindria problemes per moure’s dins de l’habitatge en aquestes circumstàncies (estudi La voz de la accesibilidad, de 2024). Catalunya, on viuen prop de 270.000 persones amb discapacitat física, no és aliena a aquest problema.
A més de l’accessibilitat, les persones amb discapacitat física i/o orgànica, igual que la resta de la població també pateix el problema de l’assequibilitat de l’habitatge en totes les seves fórmules: compra, lloguer i cessió d’ús. I, en aquest cas, s'hi afegeix un problema que és el greuge econòmic comparatiu de cost de vida per la sobredespesa que suposa viure amb una discapacitat i que se situa en una forquilla entre 17.700 i 41.200 euros anuals, el que pot, en alguns casos, fer més difícil assumir les despeses per l’habitatge.
ECOM també recorda que les persones amb discapacitat física i/o orgànica requereixen suports per al foment de la seva autonomia, com l’assistència personal, molt reivindicada pel col·lectiu. L'entitat demana al nou Govern que faci una aposta clara pel desenvolupament de l’assistència personal a Catalunya i es posa al seu servei per compartir tot el seu coneixement després de gairebé dues dècades gestionant-la.