1 de cada 2 famílies amb menors de l’àrea de Barcelona han reduït les activitats d’oci per motius econòmics
Durant aquest estiu, més de 400 infants i joves atesos per Càritas Barcelona participen en centres oberts, casals i estades esportives per gaudir d’activitats de lleure gratuïtes.
Aquest estiu, més de 400 infants i joves atesos per Càritas Diocesana de Barcelona participen en activitats de lleure durant els mesos de vacances escolars. L’objectiu de la campanya 'Cap infant sense estiu' és que les persones més joves puguin gaudir de l’esport i el lleure, independentment de la seva situació econòmica. Per fer-ho possible, Càritas compta amb el suport de 23 clubs esportius i centres de lleure, que cedeixen gratuïtament places perquè aquests infants puguin participar en els seus campus d’estiu. Així mateix, projectes de Càritas dedicats a l’atenció de les famílies amb infants i adolescents modifiquen la seva activitat, adaptant-la a les necessitats dels menuts durant
els mesos d’estiu.
"Durant el darrer any, 1 de cada 2 famílies amb infants que viuen a Barcelona o municipis del seu voltant s’han vist obligades a reduir les activitats d’oci per motius econòmics" afirma Míriam Feu, responsable d’anàlisi social de Càritas Barcelona. Així mateix, en el darrer informe FOESSA elaborat per Càritas s’apunta que el 40% de les famílies amb infants i adolescents viuen en exclusió social, i que la xifra s’enfila fins al 50% en el cas de les famílies monoparentals. "El 20% de les llars amb infants i adolescents ateses per Càritas viuen sense cap ingrés. En aquest context, les activitats de lleure i esportives són més necessàries que mai, per tal que els infants i adolescents puguin gaudir d’un temps de qualitat on desenvolupar les seves habilitats" afegeix Feu. En el cas dels infants que viuen situacions de vulnerabilitat social és també un element d’integració, donat que facilita espais de socialització i esdevé un element facilitador de la cohesió social en els barris.
Des de Càritas Barcelona s’ha demanat una major inversió en polítiques centrades en la infància perquè Espanya només hi dedica un 1,3% del PIB. En canvi, la mitjana europea és del 2,4%. D’altra banda, han instat que les administracions ofereixin més activitats extraescolars gratuïtes, com demanen un 16% de les famílies amb infants i adolescents que són acompanyats per l'entitat.