3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten en llista d’espera
Més de mil persones del col·lectiu de la discapacitat intel·lectual a Catalunya (Dincat) s’han concentrat a Plaça Sant Jaume per denunciar les llistes d’espera amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
Prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, segons dades de la Generalitat de Catalunya, resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys.
Amb el lema #STOPLlistesEspera, Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha reunit a la Plaça Sant Jaume a més de mil persones amb discapacitat intel·lectuals, familiars i professionals del sector. L’objectiu de la convocatòria ha sigut denunciar les llistes d’espera a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris i als serveis d’atenció diürna, així com reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent.
En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu. D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi.
Tampoc podem passar per alt la delicada situació dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç. Les famílies amb un infant amb especials necessitats cada cop han d’esperar més temps per accedir a una primera visita. A més, cada vegada compten amb menys hores d’atenció, en una franja d’edat on una ràpida resposta és essencial.