500.000 trucades per pal·liar la soledat no volguda

Durant el 2023, la Creu Roja ha fet aquestes trucades de seguiment a persones en situació de risc d'exclusió per saber la seva situació i donar-los consells de salut. 

 

Content
Esquerra

Fins aquest agost, la Creu Roja ha fet 490.003 trucades a persones usuàries de tot Catalunya, majoritàriament gent gran, per a fer-ne seguiment, recordar-los consells bàsics per evitar els efectes de l'onada de calor, pal·liar la soledat no volguda i detectar-ne necessitats. El 2022, se’n van fer 575.743.

Aquest acompanyament telefònic s’ha dut a terme a través dels 65 centres de contacte que la Creu Roja té distribuïts a tot el territori i del Centre d’Operacions situat a la seu de la ciutat de Barcelona. Bona part de les persones contactades són usuàries del servei de teleassistència, de projectes per a persones grans i d'altres col·lectius vulnerables a qui l'organització truca regularment per conèixer la seva situació. Aquest contacte proper i continuat permet també detectar nous casos de soledat no volguda.

Per tractar de primera mà la resposta humanitària de la Creu Roja a aquesta problemàtica social, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat diversos projectes de soledat no desitjada a l’estiu amb persones en situació de risc de vulnerabilitat que es duen a terme a l’assemblea local de la Creu Roja a Sabadell.

Pel que fa als projectes específics de soledat no volguda, s’han atès 26.445 persones en tot el territori català en el que duem d’any.  Per això, a banda de l’atenció telefònica, la Creu Roja ha promogut diversos recursos i serveis per fer front a la soledat no volguda, especialment entre la gent gran. Programes com ‘Enreda’t’ (5.699 persones ateses, 24.152 intervencions), ‘Sempre acompanyats’ (680 persones ateses en 7 municipis catalans), ‘Trencant la bretxa digital’ ‘Reforçant vincles’ (250 persones ateses en 3 municipis), o el projecte en procés d’implantació ‘Crece’, entre altres, fomenten que les persones puguin relacionar-se amb l’entorn comunitari i enfortir la xarxa social, empoderar-se, crear nous vincles i trencar la bretxa digital. Alhora es pretén sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica i implicar-hi la comunitat de forma activa.

De fet, 8 de cada 10 persones ateses per la Creu Roja experimenten algun tipus de soledat, segons posa en relleu el darrer informe sobre Soledat no volguda de L’Observatori (setembre 2022). El document també assenyala que les persones que pertanyen a col·lectius més vulnerables (migrants, persones amb malaltia o discapacitat, aturades, mares monoparentals. etc.) presenten uns indicadors de soledat superiors a la mitjana.

Dreta
Banner

Destacats