Acord per millorar el finançament dels Centres Especials de Treball
A Catalunya hi ha 207 centres especials de treball on hi treballen 15.051 persones.
Les federacions de centres especials de treball més representatives (DINCAT, AMMFEINA SMC, AEES DINCAT, FÒRUM SALUT MENTAL) i l’Associació CETIP han donat suport a les línies d’ajuts que Treball, Afers Socials i Famílies implementa enguany en diferents convocatòries de subvencions.
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha signat acords marcs amb els representants de les federacions dels centres especials de treball més representatives, on hi treballa el 70% de les persones amb discapacitat.
Així mateix, l’acord recull de forma inequívoca l’atenció específica i la discriminació positiva per a persones amb graus de discapacitat més elevats i, per tant, tenen més obstacles de cara a la inserció laboral.
Les persones amb discapacitat amb especials dificultats són les persones amb paràlisi cerebral, persones amb trastorn mental o persones amb discapacitat intel·lectual, amb un grau igual o superior al 33%, i les persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau reconegut igual o superior al 65%.
Aquest acord marc subscriu el contingut de la moció aprovada pel Parlament de Catalunya el passat mes de juny en relació als CET i en tot allò que afecta a l’atenció específica de les persones amb discapacitat amb especials dificultats.
Actualment, a Catalunya hi ha 207 centres especials de treball on hi treballen 15.051 persones.
Paral·lelament, les entitats representatives dels Centres Especials de Treball de les persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica: AECEMCO, ECOM, FECETC, FEACEM Catalunya, AECEMFO, COCEMFE, ASPAYM i FESOCA, van denunciar en un comunicat la retallada encobert de recursos econòmics del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitatde Catalunya.
Per aquestes entitats, el Govern de la Generalitat ha dut a terme una retallada dràstica dels ajuts als Centres Especials de Treball (CET) que afecta fonamentalment a les persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica, i posa en risc de sostenibilitat d’un gran nombre de CET i la continuïtat dels llocs de treball de les persones amb discapacitat. La conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, ha fet desaparèixer de cop part de les subvencions dels CET's de persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica, disfressant-ho com un gran acord sectorial, quan no ha arribat a pactar amb les grans federacions de persones amb discapacitat que representen al major número de persones afectades.