El 45% de les persones diagnosticades de càncer no ha fet un retorn progressiu a la feina
Es desprèn del 1r Baròmetre del Càncer a Espanya, impulsat per la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC).
La Federació d'Entitats contra el Càncer (FECEC) ha elaborat el 1r Baròmetre Càncer i Treball a Espanya, una eina de mesura i gestió d’indicadors de salut laboral que identifica potencialitats i frens per a una adequada conciliació laboral de les persones amb càncer a les empreses.
Més de 2.000 persones treballadores d’entre 16 i 65 anys residents a Espanya han participat en el Baròmetre. D’aquestes, un 12% tenen o han tingut càncer i un 56% han compartit feina amb una persona malalta de càncer. A l'acte de presentació del 1r Baròmetre Càncer i Treball a Espanya també s'ha donat a conèixer els resultats del 2n Baròmetre Càncer i Treball de Catalunya. De les conclusions dels dos documents es desprèn la necessitat de millorar i ampliar el suport per part de les empreses en els processos de reinserció després de la malaltia.
Mesures proposades a l’empresa
El 64% de les persones treballadores enquestades opina que l’empresa ha d’adoptar un protocol per gestionar l’impacte del càncer a la feina. A més, el 76% demana que les organitzacions s’impliquin més en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.
Pel que fa al suport en l’àmbit laboral, les persones diagnosticades de càncer perceben que aquest recau principalment en els companys i companyes i en el cap immediat. En aquest sentit, el 48% dels enquestats afirma que l’empresa no ha buscat un substitut per a la persona amb càncer durant la seva baixa laboral. Així, el 31% opina que l’empresa no dona prou suport a les persones treballadores que pateixen la malaltia.
L'estigma del càncer a la feina
Entre les persones enquestades i diagnosticades de la malaltia, el 67% afirma que treballar és important i que la feina és un dels aspectes que dona sentit a la seva vida. Aquest percentatge és 12 punts superior respecte a les persones no diagnosticades que opinen sobre aquesta mateixa qüestió.
Sobre l’estigma del càncer a la feina, el 35% de les persones treballadores enquestades dubta que les persones amb càncer tinguin les mateixes oportunitats de creixement professional que la resta. El 66% dels treballadors que a dia d’avui tenen càncer se sent vulnerable en el seu lloc de feina.
Malgrat no tenir-ne l’obligació, les persones treballadores fan saber majoritàriament al seu entorn laboral que han estat diagnosticades de càncer i el 12% dels afectats no comunica que pateix la malaltia. La tendència és que cada vegada s’expliqui més.
Resultats del 2n Baròmetre Càncer i Treball a Catalunya
Les dades que més destaquen de la segona edició d'aquest Baròmetre són el percentatge de persones amb càncer que opina que el tracte del seu entorn laboral ha estat més distant un cop s’ha fet pública la seva malaltia (es passa d’un 27% l’any 2022 a un 19% l’any 2024) i la sensació és que l’empresa dona més suport a les persones treballadores amb càncer (65% enfront al 53% de fa dos anys) A més s’ha reduït del 42 al 31% el grup de persones que opinen que l’empresa no informa sobre l’impacte del càncer a la seva feina.
Malgrat tot, encara són el 74% (similar a fa dos anys) aquells treballadors que demanen més divulgació i informació sobre càncer a l’empresa. Per últim, el 77% dels treballadors reclama un protocol per gestionar l’impacte del càncer a la feina.
Propostes socials de millora
Amb les dades presentades, la presidenta de la FECEC-Junts contra el Càncer, Maria Assumpció Vilà, ha afirmat que "es demostra que els problemes que es presenten són estructurals. Encara queda molt per fer per garantir que tots els treballadors puguin fer un retorn progressiu a la feina". En aquest sentit, la FECEC-Junts contra el Càncer demana impulsar una reforma legislativa que garanteixi una millor protecció sociolaboral de les persones amb càncer; recomana que els convenis col·lectius incloguin clàusules per aquesta reincorporació progressiva a la feina; així com un protocol de gestió de l’impacte del càncer a les organitzacions.