Atemptat contra els més vulnerables
A les portes del 1r Congrés de Pobresa Energètica, que tindrà lloc a Sabadell els propers 3 i 4 de novembre, organitzat -entre altres- per la Taula del Tercer Sector, el Tribunal Suprem ha anul.lat el sistema del "bo social" que permetia a Espanya abaratir la factura d'electricitat de les famílies més vulnerables.
El Tribunal Suprem ha declarat inaplicable el règim de finançament del bo social, que s’aplica als consumidors d’electricitat més vulnerables. L’alt tribunal entén que el model aprovat pel Govern del Partit Popular és incompatible amb la normativa comunitària. Les elèctriques han destinat des del 2014 uns 500 milions a finançar aquest sistema que abarateix la factura de persones vulnerables, que al mes de maig pujava a 2,4 milions, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.
Segons el Suprem, el finançament del bo social incompleix la Directiva 2009/72/CE sobre normes comunes del mercat interior d’electricitat, que estableix que “les obligacions de servei públic s’hauran de definir clarament, ser transparents, no discriminatòries i controlables”. Les resolucions consideren que el règim vulnera la proporcionalitat, ja que “fa recaure la càrrega de finançament sobre determinats agents del sistema elèctric, amb exclusió d’altres, de manera indefinida i sense cap tipus de mesura compensatori”.
A les portes del 1r Congrés de Pobresa Energètica, que tindrà lloc a Sabadell els propers 3 i 4 de novembre, organitzat -entre altres- per la Taula del Tercer Sector, això suposa un atemptat contra les persones més vulnerables de la societat i afavoreix, clarament, a les empreses subministradores. La Taula del Tercer Sector recorda que l’energia, essent un bé que influeix directament en la possibilitat de viure una vida digna, és un dret bàsic al que tots hauríem de tenir-hi un accés a un preu just, de forma generalitzable i igualitària. No pot ser un privilegi per a uns pocs, sinó un dret per a tothom.
Per això la Taula del Tercer Sector lamenta que fins ara, a Catalunya i a Espanya, les polítiques energètiques s’han regit fonamentalment per consideracions econòmiques, ignorant que l’energia té una important dimensió social. Així doncs, un pas essencial per lluitar contra la pobresa energètica és reconèixer l’energia com a dret fonamental per a un vida digna.