COCARMI elabora el primer informe de seguiment de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

La principal conclusió és que les persones amb discapacitat continuen patint vulneracions greus dels seus drets, malgrat els avenços legislatius aconseguits.

Content
Esquerra

COCARMI ha elaborat el primer informe de seguiment del Conveni de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. El document, que analitza el període 2019-2023, recull les vulneracions més habituals i recurrents en matèria de drets del col·lectiu d’acord amb el principal tractat internacional vigent sobre la matèria, un tractat d’obligat compliment a casa nostra, on és vigent des de 2008, però encara força desconegut.

El document descriu les vulneracions registrades en relació amb cadascun dels drets descrits en la Convenció, començant pel dret a la igualtat i no discriminació, acabant pel de la participació en activitats culturals, recreatives, lleure i esport i passant pel treball i l’ocupació, l’educació, la sanitat, la mobilitat i el transport, la llibertat d’expressió, l’accés a la justícia i la protecció de la integritat personal, entre d’altres. En tots i cadascun dels 22 articles analitzats es parla, en primer lloc, de les denúncies; a continuació s’inclouen unes propostes de millora i, en acabar, es descriuen els avenços assolits en aquell dret específic. Així doncs, l'informe analitza un total de 516 denúncies, proposa 183 mesures de millora i identifica 95 avenços significatius. Pel que fa als drets més vulnerats, el dret a l’accessibilitat ocupa la primera posició perquè representa més del 40 per cent de les denúncies. El segueixen el dret a la salut, el dret a viure de manera independent i ser inclòs en la comunitat, i, finalment, el dret al treball.

Les conclusions mostren que les persones amb discapacitat són víctimes freqüents de vulneracions greus dels seus drets. Segons el COCARMI, s’han fet avenços sobretot legislatius, però persisteixen les barreres estructurals, físiques i socials que impedeixen una inclusió i participació plena en la societat. Per això, defensa que cal un compromís ferm de les institucions per capgirar la situació i que és necessari un esforç continu i coordinat de tothom (sector públic, privat, societat civil i ciutadania, entre altres) per assolir la plena inclusió del col·lectiu a la societat.

L'anàlisi, inspirada en el que des de fa uns anys elabora el Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), ha estat elaborat en col·laboració amb bona part de les entitats que integren el Comitè i amb el suport del departament de Drets Socials i Inclusió.

Dreta
Banner

Destacats