ECAS celebra els seus 20 anys de trajectòria
Ho fa amb un acte que ha promogut la reflexió i el diàleg sobre l'exclusió social.
Sota el lema 'ECAS, 20 anys sumant per la justícia social' i coincidint amb el Dia Internacional per l'Erradicació de la Pobresa, la federació ha organitzat una jornada per generar reflexió, diàleg i visibilitat sobre l'exclusió social i celebrar els 20 anys de trajectòria.
L'esdeveniment ha comptat amb la xerrada 'Desigualtats i fractura social: què en sabem realment?' a càrrec de l'escriptor, periodista i raper escocès, Darren McGarvey, que ha visitat Barcelona especialment per a l'ocasió. Durant la seva intervenció, ha destacat la importància d'entendre l'experiència viscuda de les persones en risc o situació de pobresa per tal d'acostar-nos a l'acció social. "Problemes com la pobresa, encara que sovint es discuteixen en termes sistèmics generals, impliquen experiències humanes que han de poder entendre's abans de poder abordar-se adequadament" explicava McGarvey.
Dins l'acte, la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ha mostrat per primera vegada la instal·lació 'La Llar de les absències', una proposta immersiva de Domestic Data Streamers que ofereix connectar i reflexionar sobre el fet que el 25% de la població catalana viu en situació de pobresa o exclusió.
ECAS és la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social que treballen de manera prioritària amb col·lectius en situació o risc d'exclusió social. L'atenció directa que presten les organitzacions membres d'ECAS i la tasca de la mateixa federació per vertebrar el sector es fonamenten en la lluita per la igualtat d'oportunitats per a tota la població, així com en la voluntat de transformar la societat per fer-la més justa i equitativa.
Actualment, la federació compta amb 126 entitats i es va crear amb la voluntat d'oferir un espai d'intercanvi, diàleg i coordinació, entre les entitats associades i també amb les administracions i la resta d'agents socials.
Per a ECA han estat 20 anys d'aprenentatge i espais compartits, que li han servit per generar bases sòlides del que és ara l'organització, col·laborant en la transformació del model d'intervenció social i aportant eines a moltes entitats per a la seva professionalització. ECAS treballa amb la voluntat de generar sinergies i coneixements que ajudin a la transformació social i a la lluita contra les desigualtats i encara situïn la federació com a referent significatiu en les polítiques socials del nostre país.