En defensa dels drets socials: trobada a Brussel·les entre el tercer sector català i les institucions europees
La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha organitzat una nova missió europea per identificar processos clau en l’agenda social europea i reforçar l’aliança amb xarxes europees del sector.
Entre el 26 i el 27 de setembre, 25 representants del tercer sector social català han viatjat a Brussel·les per reunir-se amb representants de les principals institucions de la Unió Europea en una missió organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. La visita ha servit per identificar processos clau en l’agenda social europea i reforçar l’aliança amb xarxes europees del sector. Tot això ha permès establir les bases d’una estratègia europea reforçada i col·laborativa entre la Taula i les entitats federades.
Qui ha participat en la missió del tercer sector català a Brussel·les?
La delegació de la Taula ha representat la gran majoria dels àmbits d’intervenció i prioritats del sector a Catalunya; des de la pobresa, l’exclusió social i l’habitatge fins al treball amb joventut i gent gran, la inserció sociolaboral o la salut i la discapacitat. Després d’una crida oberta a la participació dels membres, 20 entitats federades han decidit enviar els seus delegats a Brussel·les amb el suport de la Taula: Creu Roja Catalunya, Càritas Catalunya, ECAS, Associació Sant Joan de Déu, COHABITAC, FEPA, AGIPCAT, Federació Catalana de Voluntariat Social, FEDELATINA, FEDAIA, Fundació Pere Tarrés, FEATE, FEICAT, Federació de Cooperatives del Treball, Dincat, COCARMI, FEPCCAT, Federació Catalana d’Autisme i Federació Catalana de Donants de Sang.
Quines institucions i processos clau han identificat?
Els dos dies de missió han permès celebrar una vintena de reunions - moltes d’elles simultànies - amb institucions de la Unió Europea, xarxes europees del tercer sector i representants d’institucions catalanes.
En primer lloc, la delegació catalana ha pogut trobar-se amb els següents eurodiputats catalans: Dolors Montserrat, Diana Riba, Ernest Urtasun, Javi López i Toni Comín. Les diverses reunions celebrades al Parlament Europeu han permès debatre reptes i prioritats en l’agenda social europea i catalana com ara: la situació socioeconòmica i la inflació; la salut i les discapacitats; o l’impacte social de la transició verda i digital.
La delegació també ha celebrat reunions amb diverses unitats de la Direcció General de Treball i Assumptes Socials de la Comissió Europea sobre processos clau com: l’Estratègia Europea de les Cures, la Garantia Infantil i diverses iniciatives d’inserció sociolaboral emparades sota el FSE+. Finalment, la delegació de la Taula ha pogut conèixer la tasca del Comitè Econòmic i Social i del Comitè de les Regions.
Quines aliances han establert amb actors a Brussel·les?
La Delegació del Govern davant la Unió Europea ha estat un soci clau en l’organització de la missió a Brussel·les, que també ha ofert assessorament tècnic en la preparació de les reunions amb les institucions europees. Durant la visita, representants de la Delegació i d’ACCIÓ s’han reunit amb les entitats per acompanyar-les en el seu procés d’internacionalització i participació europea en el llarg termini.
La representació catalana a Brussel·les també ha acollit una taula rodona sobre el Pla d’Acció europeu per a l’Economia Social (més informació aquí) que ha comptat amb ponents de la Comissió Europea (DG-EMPL i DG-GROW), Social Economy Europe i DIESIS Network. Donat el fet que més d’una desena de federacions europees del tercer sector han participat en aquesta taula, el dinar informal posterior també ha estat una excel·lent oportunitat per a l’enxarxament i la cerca de socis.
Quin seguiment proposarà la Taula del Tercer Sector?
La Taula farà extensibles els resultats de la missió a totes les federacions del sector, procurant oferir recursos engrescadors que permetin reforçar la participació del tercer sector català a les institucions europees. Es tracta d’una aposta estratègica per la internacionalització com a via de defensa dels drets socials i d’impuls de la innovació social.
En aquesta mateixa línia, la Taula reforçarà els seus espais de participació interna, com ara la Comissió d’Internacional. Impulsarà una estratègia de seguiment de la missió amb continuïtat i capacitat d’impacte, feta a través de la col·laboració amb les entitats federades.
La Taula procurarà mantenir el seguiment dels processos i contactes establerts a Brussel·les, generant acords de col·laboració i aliances estratègiques que reforcin la representació dels interessos del tercer sector català a Europa i el treball en xarxa amb organitzacions aliades.
Contacteu amb internacional@tercersector.cat per més informació.
Aquesta missió ha comptat amb una subvenció del programa de “suport a la internacionalització de les entitats catalanes en l’àmbit de l’acció exterior de Catalunya 2022”, atorgada pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.