Entrevista a Jordi Garcia, coordinador del ‘Projecte Àngels’ de Badalona
“Ens cal més reconeixement i suport en el nostre esforç per combatre la pobresa”
- Com neix i que pretén el Projecte Àngels?
Aquet projecte neix el setembre del 2010 des de la Fundació Privada Llegat Roca i Pi , AEMIFESA (Gremi d’instal·ladors del baix Maresme i Barcelonès nord ) i l’Institut Gaudi de la construcció . Per les mateixes dates l’Ajuntament de Badalona, a través de la empresa municipal BSA (Badalona Serveis Assistencials) impulsa un projecte semblant, i veiem que unint els esforços i els recursos dels dos projectes podem arribar a una sinèrgia important, amb la col·laboració d’una entitat pública i una de privada. Així es crea el PROJECTE ANGELS - SERVEI D’ARRANJAMENTS A LA LLAR PER A COLECTIUS VULNERABLES. Signant un conveni cada any , i des de l’any 2014 es decideix renovar-lo automàticament . L’any 2012 l’Institut Gaudi tanca i s’afegeix al projecte l’Ateneu de Sant Roc .
El Projecte Àngels pretén garantir que les persones amb pocs recursos o situacions de dependència , física ,psíquica, sensorial o social, gaudeixin d’una llar digna, adequada a les seves necessitats; fomentar l’ocupabilitat de persones que es troben en situació d’atur i tenen la qualificació necessària per fer reformes i millores a la llar; formar a persones en l’ofici de la construcció i els arranjaments de la llar; i col·laborar en l’adequació d’espais d’entitats socials o sense afany de lucre a fi destinats a crear nous llocs de treball.
2 Quin tipus d’intervencions feu ? A quantes persones ha beneficiat el Projecte Àngels des de que vau començar-lo ?
Les intervencions que realitzem son principalment obres de paleta, fusteria, electricitat i fontaneria , pintura , neteja de xoc, instal·lació d’ajuts tècnics (material d’ortopèdia) , compra o reparació de mobiliari i compra o reparació d’electrodomèstics .
Des de que es va començar el Projecte Àngels fins a finals del 2014 , hem rebut un total de 1.035 demandes, de les que hem realitzat feina a 608 domicilis, fent un total de 827 actuacions , ja que en alguns si ha intervingut mes duna vegada.
3 Quina participació o col·laboració hi te l’Ajuntament de Badalona ?
L’Ajuntament de Badalona és qui aporta el personal dels plans d’ocupació a través de l’empresa municipal IMPO (Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació ) i BSA (Badalona Serveis Assistencials ) que a traves del SAID (Servei d’Atenció Integral a Domicili ) es qui recull i coordina totes les sol·licituds que es reben per realitzar les intervencions a Badalona.
4 La Fundació Roca i Pi, impulsora del projecte , va crear fa un any l’empresa d’inserció laboral Àngels per poder aprofundir amb la tasca d’inserció laboral a les persones que ateneu . Per què aquet pas ?
Ens trobem que moltes persones de les que atenem o han passat pel projecte es troben en una situació molt precària , molts cops sense feina , i sense possibilitat de trobar-ne, ja sigui per l’edat que tenen, perquè han tingut algun ensurt a la seva vida o per falta de preparació per sortir al mercat laboral tan exigent.
Pensem que l’opció de muntar una empresa d’inserció laboral pot ser una bona oportunitat per fomentar l’ocupació a les persones que es troben en situació d’atur i tenen la suficient qualificació o els cal formació per desenvolupar les feines de reformes i adaptacions de la llar, per poder sortir al mercat laboral normal .
Aquesta es la feina que Roca i Pi, a través d’Àngels Empresa d’inserció Laboral , està portant a terme . Així com tenir fent pràctiques laborals a nois de centres de formació especials.
5 Quina relació teniu amb altres entitats socials de Badalona ? I amb les empreses del municipi ?
La relació amb entitats socials i sense ànim de lucre és diversa: ens ajuden fent el manteniment de les seves instal·lacions, o realitzant les reformes als seus immobles tal com diem al nostre conveni . Igual que algunes reben ajuda des de Roca i Pi per poder realitzar les seves activitats .
Amb les empreses del municipi hi tenim contacte a traves de AEMIFESA , o a través de contactes directes que fem amb elles, perquè col·laborin amb nosaltres per poder insertar personal nostre o demanant col·laboració , per aportar materials que nosaltres podem fer servir als arranjaments que fem als domicilis.
6 Quins reptes i projectes teniu per al futur immediat o mes enllà ?
El futur immediat és ampliar el Projecte Àngels a altres ciutats de l’entorn de Badalona . Fa uns mesos que hem començat a treballar a Sant Adria del Besos, al Projecte Àngels Sant Adria .
També al comptar amb l’espai nou que tenim a Badalona pensem amb uns quants nous projectes que podrem realitzar, com restauració de mobles , jardineria , i un espai d’emprenedoria , així com formació relacionada amb el treball soci/laboral. També treballs relacionats amb els productes artesans , per poder generar llocs de treball i perquè es puguin crear micro empreses.
7 La seu del projecte ha sigut el lloc escollit per la Taula del Tercer Sector per commemorar-hi enguany el Dia Internacional contra la pobresa . Com valoreu aquesta elecció ?
La trobo una decisió molt encertada ja que moltes vegades als projectes solidaris com el nostre ens cal més reconeixement i suport per sentir-nos recolzats per les institucions, al igual que altres projectes que també lluiten per combatre la pobresa i aconseguir el millor benestar a les persones que estan la pateixen.
Per nosaltres ha sigut un gran cop de mà per fer-nos conèixer davant d’algunes institucions i empreses en la feina que fem. Així tots junts lluitarem per intentar eradicar la pobresa .