Entrevista a Sònia Gainza, Directora d'Apropa Cultura

“Vam néixer perquè l’accés als equipaments culturals és transformador per a les persones vulnerables que atenen les entitats socials”

Content
Esquerra

1/ Apropa Cultura acaba de celebrar els seus 10 anys. Perquè va néixer i com ha evolucionat fins arribar al què és avui?

Va néixer a l’Auditori, perquè vam detectar que hi havia una demanda d’entitats socials que volien assistir a espectacles educatius, i a partir d’aquí, ens vam interessar i vam detectar que hi havia un gran interès per la programació cultural. Per això, jo que estava al departament de públics, em van encarregar crear un programa específic que es va dir L’Auditori Apropa, a través del qual, les entitats socials es registraven en una pagina web i posàvem una oferta de places a 3 euros per a ells, de tota la programació de l’Auditori: orquestra, banda, modernes, familiar i educatives. L’Any 2010, i veient l’ interès d’altres equipaments per a fer el mateix, i també de les pròpies entitats socials de visitar altres equipaments culturals, vam crear la marca conjunta Apropa Cultura. I des d’aquí, fins als 63 equipaments culturals que som avui dia, entre teatres, museus, festivals i auditoris, a 19 poblacions de Catalunya.

2/ Les entitats socials del Taula del Tercer Sector valoren moltíssim els beneficis d'Apropa Cultura per als seus usuaris que hi participen. Quina valoRació en fan els més de 60 equipaments culturals que en formen part?

Per a molts ha estat la possibilitat de fer, o d’incrementar la seva responsabilitat social com a equipament cultural. Han tingut l’oportunitat d’acollir un públic poc habitual i estan molt satisfets. Cal dir que és un públic en general molt agraït amb el programa i expressen, sempre que poden la seva satisfacció. Però el més interessant és que la presència d’aquestes persones diverses s’ha fet habitual als equipaments culturals i a partir d’aquí, ja es pot pensar en anar més lluny, cercar la seva participació en activitats, etc..

3/ Apropa Cultura també ofereix formació als professionals de les entitats socials. En què consisteix? Quin balanç en fa?

Des del 2008 que vam començar les formacions de música per a professionals de l’acció social, no ho hem deixat de fer. Entre 1 o 2 dissabtes al mes, al matí, impartim els cursos Educa amb l’Art, amb la col·laboració dels serveis educatius dels equipaments culturals de Barcelona. Proposem formacions en música, dansa, circ, teatre, fotografia, cant, arts plàstiques que són vivencials, i alhora teorico-pràctiques, per tal que aquests educadors tinguin eines a través de l’art pel seu dia a dia. En definitiva, fer possible que les arts siguin més present en el dia a dia d’aquestes persones vulnerables.

4/ Amb la sortida de la crisi els equipaments culturals tornen a vendre més entrades, i això ha fet que en alguns casos hagin reduït la places ofertades a Apropa Cultura. Per això la Taula del Tercer Sector defensa que Apropa Cultura passi de ser un programa voluntari dels equipaments culturals, a una política pública que obligui els equipaments a reservar un 2% de les entrades de cada espectacle amb aquesta finalitat. Està d'acord que hem d'anar cap aquí?

Doncs sí. Perquè si al llarg d’aquests 10 anys s’ha pogut demostrar que aquest accés a la programació cultural dels equipaments culturals és transformador per aquestes persones, això s’ha de preservar. Un marc legal ens pot ajudar a donar la importància que es mereix i seria la contribució des de cultura a afavorir la inclusió social des de l’accés.

5/ Fa temps que es parla que per consolidar Apropa Cultura, amb la dimensió que ha assolit, és necessari que adquireixi una personalitat jurídica pròpia, convertint-se en una fundació. Per què? Quins avantatges comportaria donar aquest pas?

La creació d’una Fundació Apropa Cultura ens permetria en primer lloc representar molt millor als nostres membres, captar fons, tenir i oferir beneficis fiscals, contractació de voluntaris, mes agilitat de gestió, poder optar a judes europees, i en definitiva la possibilitat de fer front a un creixement d’activitat a Catalunya.

Dreta
Banner

Destacats