Guia per incorporar la perspectiva de drets humans a les entitats socials

La Taula del Tercer Sector Social i Catesco han elaborat una guia que ofereix eines perquè les entitats socials aprofundeixin el treball de drets humans.

Content
Esquerra

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Catesco s'han aliat per presentar la guia ‘Una proposta per impulsar els drets humans al Tercer Sector: Enfocament basat en Drets Humans i estratègies internacionals per a la seva promoció i defensa’. És un document pràctic que dóna eines a les entitats per aprofundir el treball dels drets humans des del tercer sector social i generar dinàmiques de col·laboració entre elles

El fet és que els drets humans i la tasca de les entitats del tercer sector social són indissociables però, sovint, els drets humans poden resultar un concepte abstracte o allunyat de la pràctica diària. Tot i així, habitualment, de manera explícita o no, les entitats del tercer sector social treballen amb una perspectiva de drets humans i per a la garantia d’aquests per a tothom. 

Si teniu inquietud per conèixer millor el marc dels drets humans, fer passes endavant per adoptar l’Enfocament Basat en Drets Humans i plantejar una estratègia de participació i incidència al sistema universal de drets humans de l’ONU, aquesta Guia vol ser un al·licient per a començar a fer-ho.  

La Guia es divideix en dos grans blocs:

L’Enfocament basat en Drets Humans

L’EBDH és una proposta per a la transformació de les polítiques i les institucions, basada en la garantia de tots els drets humans per a totes les persones. Es basa en els següents elements imprescindibles:

· La garantia de tots els drets humans per tothom: sense discriminacions. 

· La participació efectiva i inclusiva: l’accés a la pesa de decisions ha de ser participatiu i inclusiu, amb informació transparent i adaptada. 

· La igualtat i no-discriminació: que totes les relacions socials, siguin del nivell que siguin, es basin en l’equitat i la no-discriminació i que qualsevol acció es desenvolupi amb l’objectiu d’abordar i transformar les relacions de poder.

· El retiment de comptes: que qualsevol acció en matèria de drets humans s’acompanyi del respectiu retiment de comptes i asseguri l’aplicació igualitària de la llei per a totes les persones.

· La generació de processos transformadors: que es doni valor al propi procés per la seva capacitat transformadora i d’empoderament sostenible en el temps. 

Per a l’assoliment d’aquestes fites, cal definir quina relació tenen els diversos actors amb el dret o drets que volem garantir: si hi tenen obligacions al respecte, com són els estats o l’administració en general (titulars d’obligacions); si són responsables de la seva promoció, divulgació i respecte, com les entitats del tercer sector entre d’altres (titulars de responsabilitats); o si en són subjectes (titulars de drets). 

La incidència internacional

El sistema universal de drets humans és molt ampli i incorpora nombrosos recursos i mecanismes de participació i aprofitament per part de les organitzacions de la societat civil. 

La Guia presenta tres vies per construir una estratègia de participació.

· Conèixer les agendes i preparar recursos per la incidència.

· Escollir els espais de participació adequats.

· Desenvolupar estratègies globals d’incidència i relacions institucionals.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats