La pandèmia passa factura a 1 de cada 4 persones cuidadores no professionals
Segons un informe de la Fundació Pere Tarrés que avalua la qualitat de vida de les persones que es fan càrrec de persones amb dependència.
La Fundació Pere Tarrés ha presentat l’informe ‘Avaluació de la Qualitat de Vida de les Persones Cuidadores. Impacte de serveis i prestacions en el context Covid-19’, que conclou que la qualitat de vida de les persones cuidadores ha empitjorat en els últims mesos a conseqüència de la Covid-19. L’estudi pretén avaluar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals, així com l’afectació que hi ha tingut la pandèmia, i identificar l’estat dels serveis o prestacions que inclou actualment el sistema de serveis socials espanyol i com poden influir en l’equació.
Segons l’informe, un 15% dels cuidadors i cuidadores remarquen que el confinament i les restriccions de moviment els han suposat una sobrecàrrega de feina perquè han augmentat les hores de cura a les persones dependents i un 5% no han pogut conciliar la situació laboral amb la familiar per la Covid-19. A més, un 73% dels enquestats se senten estressats almenys un cop per setmana.
Pel que fa a la influència de la Covid-19 en la feina que realitzen les persones cuidadores no professionals, l’afectació ha estat important. Fins a un 83% de la mostra enquestada ha manifestat que la pandèmia ha tingut algun efecte negatiu en la seva qualitat de vida, mentre que una de cada quatre persones ha remarcat de forma explícita que la situació li ha provocat un important desgast físic i emocional, tant a causa de la por per un mateix com pel fet de ser també directament responsable de la seguretat sanitària de la persona dependent.
Sobre les prestacions econòmiques, les persones enquestades destaquen com a aspectes negatius la quantitat insuficient de les prestacions previstes per l’ajut a la dependència, que en el cas de les persones cuidadores no serveix per alleugerir-les de la càrrega de les funcions de cura; la lentitud i complexitat del procés per sol·licitar la cartera de serveis disponibles; o el desfasament entre el període de temps que passa des que s’aprova el grau de dependència fins que es concreta l’accés a la prestació.