La Taula alerta sobre la gran vulnerabilitat de les dones monoparentals

Per fer visible la feminització de la pobresa, s'ha fet una visita a la Fundació Surt.

Content
Esquerra
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha commemorat el Dia Internacional contra la Pobresa en un acte institucional i una visita a la Fundació Surt de Barcelona que treballa per fer efectius els drets de les dones i erradicar les discriminacions per raó de sexe. A l’acte han intervingut la 2ª tinent d'alcaldia i directora de l'àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz; el secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Iglesies; la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, i la directora de la Fundació Surt, Sira Vilardell.
 
Amb motiu del Dia Internacional contra la Pobresa, la Taula del Tercer Sector ha volgut fer visible la feminització de la pobresa i la fragilitat de les dones que es fan càrrec totes soles de la família (monoparentalitat femenina) i ha reclamat amb urgència el desenvolupament de polítiques socials abordin la pobresa de manera transversal, integral, coordinada amb el sector social i tenint en compte la perspectiva de gènere. En aquest sentit, la Taula ha recordat que “posar fi a la pobresa en totes les seves formes” és l’objectiu número 1 de l’Agenda 2030 sobre els Objectius pel Desenvolupament Sostenible.
 
La Taula del Tercer Sector aposta per fer entendre que l’anomenada feminització de la pobresa té l’origen en la pobresa de la família, pobresa de les mares però també dels infants. Les dades demostren que la pobresa es cronifica i es feminitza i, per tant, reafirmen el crit d'alerta de les entitats socials: és cert que hi ha recuperació econòmica, però també és cert que encara hi ha una part de la població que no se'n surt i que encara està patint de manera directa els efectes de la crisi. 
 
1 de cada 4 catalans i catalanes viu en situació de risc de pobresa. La taxa se situa en el 20%, 8 dècimes més respecte al 2016. IDESCAT (2017)
En els menors de 16 anys, la taxa de risc de pobresa creix fins al 28,5%, un 4,5% més en comparació amb el 2016.
 
El 80,9% de les llars monoparentals tenen una dona al capdavant de la família i en només un 19,1% l'adult és un home. IDESCAT (2017)
 
Les llars més empobrides són les llars amb fills dependents i, de totes aquestes, les que tenen el risc més elevat de pobresa o exclusió social (53%) són les llars monoparentals amb un o més fills a càrrec. INE (2016)
 
Diversos estudis constaten que el 50% de les dones al capdavant d'una família monoparental estan desocupades o treballen en l'economia submergida. Adecco (2016) - Save the Children (2015).
 
La Taula també ha reivindicat la necessitat que, eines que ja existeixen per lluitar conta la pobresa i l'exclusió, funcionin bé i a ple rendiment, com la Renda Garantida de Ciutadania. Insisteix que, perquè la prestació sigui realment eficaç i útil, cal accelerar el desplegament total i assegurar que arribi al màxim de persones susceptibles de ser-ne beneficiàries.
 
En la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania, les entitats socials reclamen formar part de la planificació, gestió i acompanyament dels plans d'inserció laboral i inclusió i també demanen assessorar, informar i acompanyar les persones en els tràmits de la prestació per facilitar i garantir l'accés a aquest dret social.
Dreta
Banner

Destacats