La Taula presenta una Guia per fer la tecnologia plenament accessible per als col·lectius vulnerables

Recull bones pràctiques en disseny d’aplicacions mòbils i de pàgines web, i recomanacions per elaborar contin-guts accessibles.

Content
Esquerra

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials, a través del seu projecte ‘m4Social’ ha presentat aquest dimecres la Guia ‘Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom’. La Guia mostra diferents exemples que faciliten l’accessibilitat digital als col·lectius vulnerables. La Guia s’ha presentat en el marc de la jornada ‘m4Socialday. Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom’ i que s’ha celebrat a l’Auditori de Mediapro de l’edifici Imagina de Barcelona.

Per la Taula del Tercer Sector, les TIC han de ser accessibles per garantir un accés equitatiu i d’igualtat d’oportunitats a totes les persones, independentment de les seves condicions. Durant el transcurs de la jornada s’han presentat diversos exemples d’empreses que col·laboren amb diferents entitats socials per acostar les TIC als col·lectius més vulnerables de la societat. La jornada també ha comptat amb dues taules rodones, una sobre els criteris d’accessibilitat digital i l’altre sobre l’estat de l’accessibilitat digital.

La Guia presentada avui consta de dues parts. Per una banda, un recull de bones pràctiques per a un disseny d’aplicacions mòbils i de pàgines web accessibles per a tothom, i recomanacions per elaborar continguts accessibles. Per altra banda, s’hi presenten quatre casos d’èxit on s’han desenvolupat solucions accessibles i on la participació de l’Administració pública i de les entitats socials han estat clau perquè les solucions fossin dissenyades d’acord amb les necessitats dels usuaris.

Les bones pràctiques presentades són:

1.    Impressores accessibles en gran format: Projecte entre Hewlett-Packard (HP) i el Centre d’Educació Especial Pont del Dragó, on usuaris i alumnes amb diversitat funcional del CEE Pont del Dragó i d’Odisseny (un centre especial de treball de la Fundació Pere Mitjans) visiten periòdicament la seu d’HP a Sant Cugat del Vallès per avaluar el producte final, la impressora, que es troba a punt per a sortir al mercat, i estudiar propostes i conceptes de disseny de prototips futurs.

2.    Web Dia Mundial Accessibilitat: Un projecte d’AGILS Accessibilitat. Té com a partners el FC Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. AGILS ha assessorat perquè el web creat per impulsar el dia mundial de l’accessibilitat universal compleixi els requisits necessaris per ser accessible.

3.    Programes de festes accessibles: Un projecte de Wheris. Consisteix en una “aplicació mòbil gratuïta per a l’usuari final”, per la qual pot rebre els continguts ordenats amb una sèrie d’índexs del document imprès i per on l’usuari pot navegar. L’objectiu és que la gent amb discapacitat visual, auditiva i de comprensió lectora tingui a través de l’app accés a una lectura organitzada del contingut imprès.

4.    Comunicació alternativa: Un projecte de Irisbond. Facilitar un mitjà de comunicació digital a persones que tenen diferents discapacitats, com persones amb ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), amb tetraplegia, o amb paràlisi cerebral, entre d’altres. La solució es basa en la tecnologia d’eye-tracking, o seguiment del moviment ocular, que permet controlar de manera precisa un ordinador a través del moviment dels ulls. El dispositiu hardware d’irisbond es connecta a un port USB de l’ordinador. Aquest dispositiu incorpora un feix de llum infraroja, invisibles per l’ull humà que generen uns centeigs a la còrnea de l’usuari. La videocàmera, webcam, detecta i registra aquests centeigs, els identifica a través d’algorismes de computació. Finalment, la informació es processa a l’aplicació Irisbond que l’usuari instal·la al seu ordinador prèviament i s’integra a la resta d’aplicacions de l’ordinador. Avui dia ja són més de 700 persones que utilitzen l’aplicació a Espanya i a alguns països de Sud Amèrica com Xile o Argentina

‘m4social’ és un projecte de la Taula del Tercer Sector que connecta l’acció social i el món tecnològic per accelerar la transformació digital de l’atenció a les persones i per contribuir a l’empoderament de la ciutadania i de les entitats socials. El projecte té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social La Caixa i la Fundació Mobile Word Capital Barcelona. A més, el ‘m4Social Day’ realitzat avui també ha comptat amb el suport de la Fundació TIC Salut-Social, CTecno-Cercle Tecnològic de Catalunya, la Fundació Punt.Cat, Mediapro i CCYC.