Les entitats del Tercer Sector ofereixen als bancs gestionar els seus pisos buits destinats a lloguer social

El Fondo Social de Vivienda disposa ja de 931 habitatges a Catalunya.

Content
Esquerra

Les entitats socials catalanes demanen a les entitats financeres poder gestionar els seus pisos buits destinats a lloguer social. Una primera concessió del Govern de l’Estat a les pressions socials dels darrers mesos fou la signatura el passat 17 de gener d’un conveni amb totes les entitats financeres per a la creació d’un “Fondo Social de Vivienda ”. Amb aquest Fons les entitats financeres van posar a disposició de les famílies desnonades un total de 6.000 habitatges a tot l’estat espanyol, dels quals 931 a Catalunya. Les primeres anàlisis ja deixen entreveure que molts d’aquests pisos no estan situats allà on hi ha major demanda, i també és evident que es tracta de xifres clarament insuficients i que no s’adapten gens a les necessitats ni a la demanda actuals.

El desitjable i de justícia seria que pràcticament tots els actius d’habitatge de les entitats financeres i del SAREB (uns 100.000 a Catalunya) es dediquessin a habitatge de lloguer social, i que el fons d’habitatge social dupliqués, tripliqués, quintupliqués.... aquestes primeres xifres per arribar als 230.000 habitatges en lloguer social que la Taula del Tercer Sector ha calculat que necessita Catalunya.

A banda del nombre, que és notòriament insuficient per a les necessitats actuals, la fórmula prevista en el conveni del Fondo Social de Vivienda exigeix que la família desnonada hagi d’adreçar-se a l’entitat financera que la va desnonar per demanar-li un pis de lloguer, cosa que, evidentment suposa una nova humiliació per a aquestes famílies i atempta contra la dignitat de les persones que han perdut l’habitatge en els darrers anys. Per tant, estem davant d’un model de gestió que sembla que no anirà en la direcció que reclama la ciutadania i les organitzacions i entitats socials, i que pot resultar un fracàs. De fet, a dia d’avui, quatre mesos després de la creació del Fondo, no ens consta que cap habitatge procedent del Fondo s’hagi llogat a cap família desnonada en les condicions que s’hi preveien.
Per això la Taula del Tercer Sector demana a les entitats bancàries (i sobretot les intervingudes) que donin el pas de cedir la gestió dels 931 habitatges buits del Fondo Social de Vivienda a les entitats del Tercer Sector amb experiència en gestió d’habitatge social.

Ahir a la tarda la Taula del Tercer Sector es va reunir amb el Secretari d’Habitatge de la Generalitat, sr. Carles Sala, a qui va presentar aquesta proposta. I també va fer-ho fa uns dies amb la Federació de Municipis de Catalunya. Ambdues institucions van donar ple suport a la proposta de la Taula del Tercer Sector.

La Taula del Tercer Sector considera que estem davant d’una oportunitat d’or, ja que la gestió publico-privada de tots els habitatges en mans de les entitats financeres podria ser una solució real al drama de moltes famílies.