Oposició a les noves lleis estatals del Tercer Sector i del Voluntariat

Al Congrés dels Diputats, CiU, ERC i ICV hi presenten esmenes a la totalitat, en considerar que envaeixein les competències de la Generalitat.

Content
Esquerra

Els passats 12 i 13 de maig el Congrés espanyol va debatre i rebutjar les esmenes a la totalitat als projectes de noves lleis del Tercer Sector d’Acció Social i del Voluntariat, presentades per CiU, ERC, Izquierda Plural i el PNB. Aquestes esmenes a la totalitat sostenien que ambdós projectes de llei envaeixen competències autonòmiques. A partir d’ara s’ha obert el termini per presentar-hi esmenes parcials.

La Taula del Tercer Sector ja es va mostrar crítica amb ambdós projectes de llei la passada tardor, tant per la raó esgrimida pels partits catalans, com pel fet que no aporten millores concretes en el marc legal que dificulta o fins i tot discrimina les entitats no lucratives en el seu funcinonament diari. Per contra, aquestes noves lleis faran més difícil que s’arribin a territorialitzar els fons del 0,7% de l’IRPF, o que entitats que no siguin d’àmbit estatal puguin beneficiar-se’n.

Paral·lelament, en l’àmbit català tretze entitats i federacions d'associacions catalanes, coordinades a través de la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya, es mostren crítiques davant l’excés de regulació de l’actual redactat de la llei del voluntariat i aposten per una llei que enforteixi i protegeixi l’activitat associativa. Per modificar aquest redactat abans que s'aprovi, han escrit una carta que han enviat a tots els diputats

Les entitats signats de la carta defensen la participació social de la ciutadania i aposten per un voluntariat o implicació de matriu associativa, basat en la participació col·lectiva, l’absència de lucre, la democràcia interna i l’impacte i transformació personal, local i global.

Les entitats signants aposten per un nou redactat de la llei, més inclusiu amb la diversitat existent i que pugui recollir més adequadament l’extensa realitat associativa. També aposten per incloure aquells elements positius de l’actual articulat, com és que l’administració no gestioni projectes ni activitats de voluntariat.

Alhora demanem que una llei d’aquestes característiques es basi en polítiques de foment i suport (reconeixement, visibilitat, espais, finançament, fiscalitat, promoció, foment de la participació, protecció davant d’altres normatives...). Per tal que la llei ajudi a fomentar un voluntariat o implicació de matriu associativa, demanen que faciliti l’activitat de les associacions i altres entitats de base associativa i, alhora, reguli la resta d’entitats sense ànim de lucre que tenen projectes de voluntariat, amb l’objectiu de garantir-ne la bona gestió i promoure models basats en la participació.

Entre les entitats sotasignats destaquen: el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Moviment Laic i Progressista, la Federació d'Associacions de Gent Gran Catalunya, Lafede.cat, la Confavc, el CAB, la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge i la FAPAC.

Dreta
Banner

Destacats