Primera reunió de la nova presidència i junta directiva amb el president de la Generalitat
La Taula ha compartit amb Salvador Illa propostes per enfortir les polítiques socials i avançar en el reconeixement del sector.
La nova presidència i junta directiva de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, encapçalada per Enric Morist, s’ha reunit per primera vegada amb el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, després de les eleccions celebrades fa un parell de setmanes a la institució. A la trobada també ha assistit Mònica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió, i Raúl Moreno, secretari general del mateix Departament.
En aquesta primera reunió, la Taula del Tercer Sector Social ha compartit amb el president Illa una diagnosi greu i preocupant de la situació de pobresa i exclusió social a Catalunya, que colpeja gairebé el 25% de la població catalana, en especial infants, dones, persones migrades i llars amb fills/es dependents. Per a la Taula, aquesta xifra evidencia la urgència d’enfortir les polítiques socials per garantir un estat del benestar més sòlid i robust davant els efectes de les reiterades crisis socioeconòmiques que s’han encadenat en els darrers anys.
Reforçar els serveis socials, pilar fonamental de l’estat del benestar
La Taula ha presentat a Salvador Illa les seves prioritats per als propers pressupostos del 2025 i el futur model de finançament singular per a Catalunya. Els representants de la institució han traslladat al president que, igual que en els últims anys, el tercer sector social vol formar part de la reflexió i negociació dels comptes de l’any que ve. Entre les prioritats exposades al president: reforçar i augmentar les polítiques d’habitatge; fer efectiu el conveni de lluita contra la pobresa energètica, implementar l’Estratègia per combatre la pobresa infantil, millorar la renda garantida de ciutadania i materialitzar el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital a la Generalitat, consolidar un model d’actualització de l’IRSC (l’índex d’accés a les prestacions socials), reduir les llistes d’espera en els serveis socials, revisar i actualitzar la Cartera de Serveis Socials, desplegar l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària i incrementar el suport a l’emancipació, entre altres.
Revertir l'infrafinançament crònic del tercer sector social
La Taula també ha demanat al president de la Generalitat avançar en el reconeixement a la feina i contribució de les entitats a la societat i millorar el sistema de finançament perquè sigui més just i adaptat a la realitat de les entitats socials, una qüestió fonamental per revertir l’infrafinançament crònic del sector. Per això, és cabdal aprovar la Llei del Tercer Sector Social, aturada per la convocatòria d’eleccions; continuar desplegant el 4t Pla de Suport al Tercer Sector; seguir treballant per enfortir la col·laboració público social més enllà de la millora de les subvencions i dignificar la feina de les treballadores dels serveis d’atenció a les persones, com reclama La Confederació.
Les entitats socials, part del diàleg social
La Taula ha agraït al president que hagi reconegut la importància del diàleg social i de comptar amb el tercer sector. Per això, s’ha posat a la seva disposició per avançar cap a aquesta direcció i ser tingudes en compte en la creació de la Direcció de Diàleg Social al departament d’Empresa i Treball. Les organitzacions socials volen participar, com un agent més, en el disseny i aplicació de les polítiques públiques, tenint en compte que les més de 3.000 entitats socials catalanes estan atenent i acompanyant gairebé dos milions de persones en situació o risc d’exclusió. A la reunió, la Taula també ha mostrat la necessitat d’abordar una reforma profunda i urgent de les administracions públiques per eliminar les barreres administratives que dificulten l’accés als drets socials de les persones en situació de vulnerabilitat.