Salut Mental Catalunya alerta de la vulnerabilitat del col·lectiu per l’emergència
Ha elaborat un informe de les primeres tres setmanes de confinament.
Content
Esquerra
Salut Mental Catalunya ha elaborat un informe de les primeres tres setmanes del confinament amb les dades dels 75 programes, serveis i entitats que en formen part. Durant aquests dies, ha atès 2.500 persones a Catalunya, la majoria de casos per malestar emocional, angoixa i neguit. En els casos de persones amb problemes de salut mental, els símptomes s’han exacerbat, en positiu i en negatiu. Més del 40% de les persones ateses estan en una situació de vulnerabilitat per factors socials (exclusió social, indigència, baixos recursos econòmics, etc.), de salut (problemes greus de salut mental, dependència a tòxics, trastorns de conducta o patologies orgàniques amb major vulnerabilitat a infecció per COVID-19) o biogràfics (edat avançada).
Les consultes més freqüents que reben les entitats són: la gestió del malestar emocional, demanda de suport psicològic, demanda de possibilitat de sortir de casa amb prescripció mèdica, dificultats per gestionar situacions familiars amb persones amb problemes de conducta (no compleixen el confinament, augment agressivitat o consum de tòxics) i agreujament d’aquestes conductes, al suport psicològic i emocional per a professionals de l’àmbit social i de la salut, i a la xarxa de serveis on adreçar-se: salut, socials, xarxes de suport veïnals, albergs d’emergència social.
Salut Mental Catalunya avisa que cal parar especial atenció a les persones amb problemes de salut mental, viuen soles i tenen pocs recursos personals i/o d’accés a internet i tecnologies.
Per donar-hi resposta, Salut Mental Catalunya i les seves 70 entitats socials han hagut de reorientar la seva activitat per adaptar-se a les necessitats i dificultats sorgides de la crisi.
Dreta
Temàtica
Banner