Pobresa i exclusió

L’energia com a dret: un repte social davant la pobresa energètica

L'informe aborda qüestions relacionades amb el dret a l'energia, des d'una diagnosi sobre la pobresa energètica i les seves conseqüències (impacte segons el gènere i l'origen) i mesures de protecció a les persones usuàries fins a una explicació didàctica sobre com s'estableix el preu de l'energia i el funcionament del mercat actual i el marc legal (internacional, europeu, estatal i català) que emmarca l'energia com a dret. 

Orientacions per al desenvolupament de l'xSocial en el marc del Pla de digitalització del Departament de Drets Socials i Inclusió

L'informe fa una aproximació sobre la incorporació de l’xSocial (sistemes d’informació de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública) en el Pla de digitalització de drets socials (l’eSocial) i com aquesta proposta podria ser un element transformador en el sistema de serveis socials de Catalunya. El principal objectiu és enfortir les capacitats dels serveis de la cartera dels serveis socials, optimitzant els recursos disponibles i garantint una atenció centrada en la persona, eficient i coordinada.

Les entitats socials registren de nou la Llei del Tercer Sector Social al Parlament i reclamen urgència en l’aprovació

Les organitzacions representatives del sector, la Taula del Tercer Sector Social i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social, han comparegut a la Comissió de Drets Socials i Inclusió. “És urgent aprovar la Llei del Tercer Sector Social. Demanem als grups parlamentaris que accelerin la tramitació d’aquesta normativa essencial per al país i per a les persones. Les entitats socials som i fem un servei públic”. Els partits polítics que donen suport a la tramitació de la llei són: Socialistes i Units per Avançar, Junts, Esquerra Republicana, Partit Popular, Comuns i CUP.

Territori i desigualtats: una vida digna depèn d’on vius?

El document pretén fer una aproximació de com les desigualtats territorials, en les seves múltiples formes, impacten en la realitat de les persones i el seu accés als drets.

El dossier explora les diferències entre els entorns urbans, metropolitans i rurals, i fa una aproximació de com afecten les diferències territorials en l’accés o l’ús dels sistemes de protecció social a les persones en termes de pobresa, vulnerabilitat i exclusió social.

Comunicat de les entitats socials sobre la situació de les persones sense llar a l'aeroport de Barcelona

Apel·lem a la responsabilitat del conjunt de les administracions públiques perquè totes tenen l’obligació de garantir els drets humans i evidenciem que el Marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya, aprovat el 2022 i que finalitza aquest any, no s’ha desplegat del tot i, per tant, no està donant resposta a les situacions de sensellarisme que s’incrementen i es cronifiquen. 

Informe EPU Taula del Tercer Sector Social (ENG)

Among the recommendations that Taula del Tercer Sector Social is conveying to the UN: ensuring the right to registration in the population census; developing an efficient, accessible, and inclusive minimum income guarantee system; launching a strategy for youth emancipation; recognizing and dignifying care work; recognizing personal assistance; implementing the Strategy to combat child poverty and the Pact against school segregation; and approving an emergency plan to strengthen inclusive education, among others.

Informe EPU Taula del Tercer Sector Social (CAST)

Entre les recomanacions que la Taula trasllada a l’ONU: assegurar el dret a l’empadronament; desenvolupar un sistema de garantia d’ingressos mínims eficient, accessible i inclusiu; posar en marxa una estratègia per a l’emancipació juvenil; reconèixer i dignificar el treball de les cures; reconèixer l’assistència personal; implementar l’Estratègia per combatre la pobresa infantil i el Pacte contra la segregació escolar i aprovar un pla d'emergència per reforçar l'educació inclusiva, entre altres.