"Viena mostra que una gran quantitat d’habitatges públics i assequibles influeix en el mercat privat"
Karin Zauner, portaveu de la Iniciativa Ciutadana Europea 'Housing for All'
Contenido
Izquierda
1. Fa poc s’ha posat en marxa la Iniciativa Ciutadana Europea ‘Housing for all” (Habitatge per a tothom). Per què s’ha llançat ara i per què s’ha concebut des d’Àustria?
Viena, la capital d’Àustria, és coneguda a tot el món com a exemple de bona pràctica d’habitatge assequible. A Viena, l’habitatge ha estat una responsabilitat pública durant més de 100 anys. Actualment, més del 60% de les persones vieneses viuen en habitatges públics o socials. L’administració de la ciutat mai ha comès el gran error de privatitzar el parc d’habitatges públic. En aquest context, els vienesos i vieneses han de protegir aquest increïble patrimoni contra el moviment conservador i neoliberal. La ciutat de Viena sempre ha lluitat per un habitatge assequible en l’àmbit europeu.
Treballo a l'administració de la ciutat. En els darrers anys he visitat moltes ciutats d’Europa i he identificat que hi ha una situació molt greu en el mercat immobiliari europeu. Hi ha una manca massiva d’habitatge assequible a les ciutats d’Europa, els preus i els costos de l’habitatge s’estan disparant i el sensellarisme està creixent ràpidament a gairebé tots els estats membres. Per això, vaig decidir lluitar contra la crisi de l’habitatge i organitzar la Iniciativa Ciutadana Europea “Housing for All” junt amb amics i altres persones amb idees afins.
2. Quins són els objectius d'aquesta iniciativa ciutadana europea? Quin serà el benefici social de l'aplicació d'aquestes mesures?
A la UE, els estats membre, individualment, són responsables de l’habitatge en els seus països. No obstant això, la legislació europea restringeix la inversió en habitatges assequibles per part de les ciutats i les comunitats. Per tant, el que demanem en la nostra iniciativa ciutadana europea és un millor marc legal i financer per a habitatges assequibles, públics i socials. Els beneficis socials són comunitats socialment mixtes, més ajudes individuals per a l’habitatge, menys persones sense llar, llocs de treball més sostenibles i beneficis per a l’economia local, així com distàncies més curtes per anar a treballar, més poder adquisitiu, etc. L’exemple de Viena, que és una ciutat de llogaters i llogateres, mostra que una gran quantitat d’habitatges públics i assequibles influeix en el mercat de l’habitatge privat. Condueix a un efecte de baixada dels preus.
3. En quin moment està l’ICE i què cal fer per aconseguir que sigui un èxit?
La Iniciativa Ciutadana Europea va començar el 18 de març. Tenim un any per recollir més d’un milió de signatures a tots els estats membres i hem de complir un determinat llindar definit per la Comissió de la UE en 7 estats membres. Promovem intensament la iniciativa i busquem organitzacions associades a tot Europa. Estem recopilant signatures en línia a www.housingforall.eu i amb formularis de signatura.
4. Les polítiques d'habitatge són responsabilitat de cada estat. Per què creu que cal tenir habitatges regulats des de l’àmbit de la UE?
És molt important subratllar que l’habitatge hauria de ser sempre una responsabilitat de les ciutats i de les comunitats i que no hauria de ser organitzada des de l’àmbit europeu. Els governs locals i els agents locals són qui coneixen millor la situació de l'habitatge i les necessitats de la seva ciutadania. El que necessitem en l’àmbit europeu és un millor marc legal i financer per a la inversió pública i el reconeixement que l’habitatge és un dret humà!
5. Si l’ICE té èxit, quin serà l’impacte de les mesures en les organitzacions sense ànim de lucre que gestionen habitatges socials?
Normalment, les organitzacions sense ànim de lucre obtenen ajudes públiques si tenen cura de les persones o per la gestió dels habitatges socials. Si l’ICE "Housing for All" té èxit, i la comissió de la UE millora la legislació, les ciutats tindran l'oportunitat d'invertir més en habitatges assequibles, públics i que siguin adequats. Esperem que les organitzacions sense ànim de lucre també se’n puguin beneficiar. "Housing for All" és més que una iniciativa de la ciutadania europea, és un moviment que connecta les xarxes socials existents que lluiten per defensar el dret a l’habitatge. Crec que formar part d’aquest moviment és un benefici per a tothom. Estem molt contents que Leilani Farha, la relatora especial de l'ONU sobre el dret a l'habitatge, també doni suport a "Housing for All". L'habitatge és un dret humà i no una mercaderia. Lluitem per això!
Derecha
Temàtica
Adjunts
Banner