Human Rights Watch assegura que si Espanya no modifica la legislació el problema de l’habitatge empitjorarà
En un informe, en el que ha col.laborat la Taula del Tercer Sector, analitza l'impacte de la crisi immobiliària espanyola sobre els col·lectius més vulnerables.
“El somni de tenir casa pròpia s'ha convertit en un malson d'execucions hipotecàries, desnonaments i sobreendeutament" afirma l'autora de l'informe ‘Somins trencats’ que ha publicat l’ONG Human Right Watch, sobre la situació del dret a l’habitatge a Espanya. La Taula del Tercer Sector és una de les institucions que han col·laborat en l’informe.
“Però no es tracta simplement d'una qüestió d'aspiracions aixafades. Això és una qüestió de responsabilitats del govern de garantir drets humans bàsics, inclòs el dret a un habitatge adequat" denúncia Human Rights Watch en el seu informe monogràfic sobre Espanya dedicat a l'impacte de la crisi immobiliària sobre els col·lectius més vulnerables. L’autora de l’estudi el va presentar fa unes setmanes davant el Grup d’Habitatge de la Taula del Tercer Sector.
“S'ha fomentat o privilegiat la compra d'habitatges, s'ha invertit molt poc en habitatges socials en comparació amb altres països europeus, i tot això juntament la política de concessió de préstecs irresponsables està castigant especialment a immigrants, dones i nens , les principals víctimes dels desnonaments”. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe "Somnis Trencats: l'impacte de la crisi de l'habitatge a Espanya sobre els grups vulnerables" que ha portat a terme al nostre país l'ONG Human Rights Watch.
"Les pràctiques de préstec irresponsables, les clàusules injustes dels contractes hipotecaris (com taxes d'interès de demora exorbitants, el comportament sense escrúpols per part dels intermediaris), així com la falta de supervisió durant els anys de l'auge econòmic, van crear una tempesta tòxica perfecta i les repercussions podrien sentir-se durant anys" assenyala Human Rights Watch.
Segons Judith Sunderland, investigadora sènior per a Europa Occidental d'aquesta organització i autora de l'informe, la conclusió principal d'aquest treball de 88 pàgines és que les polítiques del Govern espanyol segueixen sent insuficients per acabar amb els desnonaments.
Aquesta ONG recorda que Espanya "té un dels nivells de propietat d'habitatge més alts de la Unió Europea- arriba al 85 per cent - i amb prou feines el 2 per cent de l'oferta total d'habitatge està reservada per l'habitatge públic o de lloguer subsidiat".
A més, Human Rights Watch recorre a les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya (la banca es va quedar amb prop de 50.000 habitatges el 2013 , un 11 per cent més que l'any anterior) per manifestar el seu pessimisme de cara al futur. Sunderland assegura que si el Govern espanyol no reacciona ja, el problema de l'habitatge podria fins i tot empitjorar.
L'ONG recorda que el dret a un nivell de vida adequat inclou el dret a un habitatge i que per tant es tracta d'un dret humà que els governs han de respectar.