‘Covid-19: Obre els ulls’ amb Càritas Barcelona
Fins al 30 de juny, es pot visitar aquesta exposició al Museu Diocesà de Barcelona que reflecteix l’impacte de la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia.
Càritas Barcelona convida a la ciutadania amb l’exposició ‘Covid-19: Obre els ulls. Una lectura social i ecològica de la pandèmia’ que podrà visitar-se fins al 30 de juny de 2021, i de manera gratuïta, al Museu Diocesà de Barcelona. La mostra és un recorregut per aquest primer any de crisi sanitària, econòmica i social, on es posa de manifest la vulnerabilitat de l’ésser humà, i està formada per 40 fotografies de fotoperiodistes com Sandra Balcells, Dani Codina, Javier González, Pepe Navarro o Mingo Venero. A l’exposició també es recrea una habitació de 10m2, que és on han passat el confinament el 40% de les persones ateses per l’entitat.
A la inauguració de la mostra, l’entitat ha presentat l’informe ‘Tercera onada de l’impacte de la crisi de la Covid-19 en les llars ateses per Càritas Diocesana de Barcelona’. 6 de cada 10 persones que acompanyen des de Càritas no tenen una feina digna, sigui perquè no en troben (43%) o perquè es veuen abocades a treballar en el mercat informal (20%). Aquesta situació fa que més de 20% de les famílies ateses per Càritas (prop de 3.500 famílies, unes 7.500 persones) visquin sense cap ingrés, quan abans de la pandèmia eren el 8%.
La manca d’ingressos ha provocat que 1 de cada 4 famílies s’hagi vist obligada a canviar d’habitatge, buscant una opció més econòmica per tirar endavant. Això fa que el 64% de les llars ateses per Càritas no disposi d’un habitatge digne i que la meitat de les llars tinguin grans dificultats per fer front a les despeses de l’habitatge (lloguer o subministraments). Això genera un gran deteriorament en les condicions de vida de les famílies perquè el 48% no poden dur una alimentació adequada (un 7% més que el febrer de 2020) i un 35% no poden accedir a la medicació que necessiten (+11% respecte abans de la pandèmia).