"Afrontem la crisi social de la Covid-19 amb les pitjors dades de pobresa dels últims 10 anys"

La nova enquesta de condicions de vida d’IDESCAT fa una fotografia “desoladora” de la pobresa a Catalunya just a les portes de l’inici de la Covid-19.

Contenido
Izquierda

IDESCAT ha publica la nova 'Enquesta de Condicions de Vida' que descriu quina és la situació de la pobresa a Catalunya just abans de l'inici de la pandèmia. Segons aquestes dades, la taxa AROPE de risc de pobresa o exclusió social ha augmentat en només un any del 23,6% al 26,3%. Els tres components d’aquest indicador que són la taxa de risc de pobresa, la privació material severa i la baixa intensitat del treball empitjoren. “Era inimaginable i dibuixa el pitjor escenari per afrontar una crisi social de la qual encara no hem vist ni la punta de l’iceberg” afirma Francina Alsina, presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que afegeix “es demostra que el sistema de drets i protecció social no funciona i que, en els darrers 10 anys, no s’ha donat resposta a les persones en situació vulnerable que han vist com les seves condicions de vida són molt més dolentes que el 2011, quan encara s’arrossegaven els efectes de la crisi socioeconòmica del 2008”.

Els col·lectius més castigats per la pobresa són: la infància que puja gairebé 3 punts (1 de cada 3 és pobre), les persones migrades que ha crescut més de 8 punts (2 de cada 3 viu a la pobresa) i les persones grans que han augmentat més de 6 punts (1 de cada 5 és pobre). Més d'un 50% de les persones aturades també està en situació de pobresa.

La nova enquesta també mostra com els indicadors sobre desigualtats s’han eixamplat. “Les persones riques són més riques i les pobres més pobres”. A més, un 10% de la població catalana té moltes dificultats per arribar a finals de mes i no pot afrontar despeses imprevistes i un 10% ha hagut de demanar ajuda a familiars i amistats per afrontar la cobertura de les necessitats més bàsiques. 

La Taula del Tercer Sector reclama al Govern que posi en marxa el pla de rescat social anunciat fa mesos, un canvi profund en les polítiques socials perquè siguin veritablement efectives i sobretot perquè tinguin una mirada a llarg termini, a banda d’una aposta clara per polítiques redistributives i d’un increment de la inversió. La Taula recorda que per invertir aquesta situació cal abordar les causes estructurals d’aquesta pobresa. “Treball decent, habitatge assequible i garantia d’ingressos mínims. Mentre no resolguem aquests tres pilars fonamentals per a una vida digna, aquesta bossa de pobresa crònica no es reduirà i tampoc valdrà resoldre’n només un, han de ser els tres perquè estan relacionats entre ells”. 
 

Derecha
Banner

Destacats