El tercer sector social pot contribuir a la transformació del model energètic

Amb Marta García, CEO d'Ecoserveis, reflexionem sobre l'augment del preu de la llum, el paper del govern central i l'impacte en les persones en situació de vulnerabilitat energètica.

Contenido
Izquierda

1. Ja fa setmanes que es parla molt de com llegir la factura elèctrica perquè per estalviar en aquesta factura, cal saber interpretar-la. En quins conceptes ens hem de fixar i n’hi ha algun que ens permeti pal·liar aquest augment desmesurat?

La factura d’electricitat es compon de diferents aspectes: el cost de l’energia, els costos regulats (el que s’anomena tarifa d’accés), el marge per a la comercialitzadora, el lloguer d’equips i els impostos. En els darrers mesos diferents factors han provocat canvis en gairebé tots aquests conceptes. Pel que fa al cost de l’electricitat, en les últimes setmanes s’ha incrementat moltíssim, gairebé pagant sis vegades més que al 2019. En la tarifa d’accés i en compliment a normativa europea, se separa en càrrecs i peatges. A la pràctica, a la factura afecta en què la potència es diferencia en dos períodes i l’ús d’energia en 3 períodes: punta (amb el cost més elevat de 10 del matí a 14h i de 18h a 22h en dies laborables), pla i vall (la més econòmica de 0 a 8 laborables i 24h els festius i caps de setmana). En relació amb els impostos, després de setmanes de preus de l’energia desorbitats, el Govern espanyol va decidir intervenir reduint els impostos associats a la factura de l’electricitat així que veureu que ja no pagueu el 21% d’IVA sinó el 10% i que també s’ha reduït l’impost d’electricitat. Per tant, aquestes setmanes ens hem de fixar sobretot en les hores en què fem ús d’energia intentant desplaçar els consums a les franges més barates.


2. El preu de l’electricitat està pels núvols i dia rere dia, malauradament, bat rècords. Es parla del paper del Govern espanyol per contenir aquesta escalada de preus. L’executiu central just acaba d’anunciar una ajuda de 100 milions d’euros a llars vulnerables per compensar aquesta pujada de la llum. Què pot fer, o què hauria de fer, per frenar-la i, així, assegurar el dret a l’energia sobretot a les persones en situació de vulnerabilitat energètica? 

Si ho recordeu, des de la Taula del Tercer Sector Social es va publicar el febrer de 2018 un dossier Catalunya Social amb el títol ‘El preu de l’energia, factor clau en l’augment de la pobresa energètica’. En aquest document, ja es feien una sèrie de recomanacions que, malgrat el pas dels anys, continuen sent plenament vigents. Es pot intervenir disminuint el preu final que paguen els consumidors, augmentant la transparència del mercat, millorant l’accés a la informació i protegint els drets dels consumidors.


3. Consumidors i consumidores d’altres països europeus també estan patint aquest increment desmesurat del preu de l’electricitat. Alguna de les mesures que s’estan prenent en aquests països podria ser una referència per aplicar-les aquí?

L’increment extraordinari del preu de l’energia afecta els diferents Estats membres. El que passa és que cada país aplica els conceptes que comentàvem a l’inici de forma diferent. Per exemple, els impostos que s’apliquen a un país o a un altre divergeixen. Mentre que, a Malta, l’IVA és d’un 4,8%, a Hongria és del 21,2%. En realitat, altres països s’estan sumant a la iniciativa espanyola de rebaixar la càrrega fiscal com és el cas d’Alemanya o República Txeca per esmorteir aquesta escalada de preus a curt termini. Ara bé, el problema de fons està en com es configura el preu de l’energia i és, on a la llarga, s’haurà d’actuar. 


4. Les entitats socials fa molts anys que treballem per assegurar el dret a l’energia a les persones en situació de vulnerabilitat energètica. Què podem fer les entitats socials davant aquest increment i què poden fer aquestes persones en situació o risc d’exclusió social per reclamar el compliment d’un dret tan bàsic com el de l’energia? 

Des del tercer sector social s’ha de seguir empoderant les persones en situació de vulnerabilitat perquè tinguin el màxim coneixement possible i, per tant, puguin prendre decisions sobre com reduir el preu que paguen a la seva factura, però també sobre quin tipus de model energètic fomenten amb el seu consum energètic. 

També subratllar la importància de les organitzacions del tercer sector, com a societat civil organitzada, que pot contribuir a la transformació del sistema energètic exercint una acció d’incidència política realment efectiva per exigir que el preu que paguem per l’energia sigui just. Aquesta és una tasca que només aconseguirem amb temps, dedicació, cooperació i transferència d’informació.
 

Derecha
Banner

Destacats