"Cada dia fan falta 1.000 donacions de sang perquè tots els pacients ingressats puguin rebre tractament"

Marc Ibars, president de la Federació Catalana de Donants de Sang.

Contenido
Izquierda

Fa poc ha acabat una nova edició de la Marató de Donants de Sang de Catalunya amb el lema ‘Suma’t a la Generació Donant’.
El recompte final de donacions és de 8.521, però no s’han pogut assolir les previsions esperades. Com podem sensibilitzar i conscienciar la ciutadania perquè la resposta social no decaigui sobretot en aquests temps de pandèmia?

Els resultats de la Marató han estat molt bons. Fins i tot diria que excepcionals, tenint en compte el context en què s’ha fet aquesta campanya. Tant des de la federació com des del Banc de Sang, estem molt contents de la gran resposta ciutadana que hem tingut. Ens hem trobat amb moltes persones que havien de reservar hora per donar sang i que, a última hora, ens han avisat que estaven confinats o bé que havien de cuidar familiars confinats. M’atreveixo a dir que ha estat la marató més dura dels darrers anys, però també la que més bon sabor de boca ens ha deixat, i això ha estat possible gràcies a la solidaritat dels milers de persones que han col·laborat amb la Marató. No només els donants, que també i que són els protagonistes, també parlo dels voluntaris, de ciutadans que fan córrer la veu, d’entitats que ens deixen espais per fer-hi campanyes... Vivim en un país extraordinàriament solidari. 

Per què aquestes donacions de sang són tan valuoses? A què es destinen i per què continuen sent imprescindibles? 

Els hospitals no podrien funcionar sense sang. La sang i els components sanguinis es fan sevir per operacions, parts, tractaments de càncer, etc. Cada dia fan falta 1.000 donacions de sang a Catalunya per assegurar que tots els pacients ingressats poden rebre els seus tractaments. A vegades, no som conscients del privilegi que tenim de disposar d’una xarxa de donants que proveeixen altruistament de sang els hospitals. Ho donem per fet, però en molts països no és així. I no em refereixo a països en desenvolupament. Durant les Festes de Nadal als Estats Units han hagut de suspendre operacions per manca de sang. Us podeu imaginar que us diguin que no us operen perquè no hi ha sang? Fa molts anys que això aquí no passa. Cada donació de sang és un tresor i cada donant ha de pensar que està fent un regal excepcional.  La sang és un producte biològic. Això vol dir que té una caducitat. De fet, les plaquetes, que és una de les parts de la sang, caduca en només 5 dies. Per això és important que les donacions siguin constant al llarg de l’any. 

Quin seria ara el pròxim repte?

Aquest any volem animar a més persones perquè s’estrenin en l’experiència de donar sang. Des que va començar la pandèmia, no podem fer gaires campanyes en empreses o universitat. És en aquests espais on moltes persones comencen a donar sang i ja s’hi enganxaven. I dic enganxar perquè això és quasi un vici, quan comences ja no pots parar! Com que no podem anar a aquestes ubicacions perquè estan tancades o a mig gas, fa dos anys que no hem incorporat gaire nous donants. L’any 2019, 35.000 persones es van estrenar donant sang. L’any passat van ser poc més de 21.000. Per què és important trobar nous donants? Doncs perquè cada any hi ha persones que deixen de donar perquè compleixen 70 anys o tenen alguna malaltia que els impedeix continuar donant. 

Aviat farà dos anys de l’inici de la pandèmia, des de la Federació Catalana de Donants de Sang com esteu vivint tot aquest període?

Estem molt agraïts a la increïble resposta ciutadana i institucional. Com a president de la federació, també estic molt agraït a les Associacions de Donants de Sang, delegats i voluntaris que han col·laborat amb el Banc de Sang per fer possibles les campanyes de donació i l’atenció en hospitals amb banc de sang. El Banc de Sang s’ha hagut d’adaptar a la pandèmia. S’ha establert la reserva d’hora prèvia per donar sang, no es poden fer grans campanyes de donació, s’han de buscar espais més grans per fer la donació, etcètera. La ciutadania ho ha entès i s’hi ha adaptat. I els ajuntaments i les institucions també han obert les portes a la donació. Portem quasi dos anys de pandèmia. Són durs, però també em sento molt reconfortat de veure que junts podem fer grans coses.

Quin impacte ha tingut i quina readaptació heu hagut de fer de la vostra activitat i projectes?

Des de la Federació hem acompanyat sempre al Banc de Sang en els diferents canvis que ha hagut de fer per adaptar-se a la pandèmia. Hem tingut –i tenim- voluntaris acompanyant els donants i indicant-los el circuit de la donació, hem incrementat la promoció amb eines digitals per reduir el contacte social, hem donat la volta a les nostres reunions i trobades, etcètera.

I quin és el paper del voluntariat.

El voluntariat és molt important en les campanyes de donació. Som més de 1.000 persones desplegades per tot Catalunya que treballem colze a colze amb el Banc de Sang per fer possibles les donacions. Arribem on pot ser que el Banc no arribi. Per exemple, tenim voluntaris que obren locals cedits pels ajuntaments perquè quan arribin els metges i infermers puguin fer la seva feina amb condicions òptimes. També treballem molt intensament per fer arribar la necessitat de donar sang a tothom. Anem a escoles, a centres cívics, a associacions i a qualsevol lloc on puguem aconseguir donants. Volem posar en molt de valor la feina que fa la nostra xarxa d'Associacions de Donants de Sang que es mobilitzen, delegats i voluntaris que, fent front també a les dificultats i els perills pandèmics actuals, han multiplicat les seves accions fent la màxima difusió possible amb moltes iniciatives ciutadanes i associatives.

Derecha
Banner

Destacats