En marxa la campanya anual de la Pere Tarrés de beques d’estiu per a infants en situació vulnerable
A més de les tradicionals colònies i activitats de lleure infantil, aquest any s’impulsen línies i beques específiques per a infants ucraïnesos refugiats.
La Fundació Pere Tarrés posa en marxa un any més ‘Cap infant sense colònies’, la campanya solidària de beques d’estiu per a infants en situació vulnerable. L’any passat, va batre un rècord en becar les activitats d’estiu de 5.249 infants. Aquest any, la crisi social i econòmica que s’arrossega de la pandèmia ha provocat que la situació de moltes de les famílies becades s’hagi agreujat, raó per la qual la fundació té previst incrementar les beques en un 10 % respecte la xifra anterior.
Segons una enquesta de la fundació a les famílies becades l’any 2021, més d’un 70 % afirmen que les seves dificultats econòmiques han augmentat: 3 de cada 4 famílies tenen dificultats per pagar vacances, 2 de cada 4 tenen dificultats per pagar rebuts, 4 de cada 10 no poden mantenir la temperatura de casa, 7 de cada 10 no tenen cotxe, un 35 % no té ordinador i un 23,3 % no té connexió a Internet. L’estudi conclou que un 78 % de les famílies enquestades es poden considerar en risc de pobresa o exclusió social.
D’altra banda, Save the Children assegura que la pobresa infantil a Catalunya ha augmentat un 33 % a causa de la pandèmia. Aquesta xifra es reflecteix en l’augment de les sol·licituds i les llistes d’espera de les activitats de la fundació en l’últim any. Actualment, hi ha més de 300 famílies en llista d’espera per accedir a un dels tres centres propis que hi ha a Barcelona, sent el Centre socioeducatiu Poble-sec el cas més rellevant amb 170 infants en llista d’espera.
La situació es veu empitjorada, també, per les conseqüències del conflicte a Ucraïna. El desplaçament de milers de persones refugiades està suposant un repte i la Fundació Pere Tarrés ja s’ha implicat en diversos projectes solidaris d’acollida i acompanyament de famílies. Un d’ells ha estat el programa de lleure adreçat a una trentena d’infants ucraïnesos d’entre 4 i 18 anys en què diversos educadors promouen activitats esportives i de lleure que es converteixen en un espai de reparació emocional després de setmanes d’angoixa i ofereixen l’oportunitat d’aprendre la llengua. A més, s’inicia el projecte ‘Família necessita família’ per acollir famílies ucraïneses a domicilis de famílies locals. La fundació també obre una línia de beques específiques adreçades als infants de famílies refugiades que participen en centres socioeducatius i d’esplai. L’objectiu és ajudar les famílies a costejar les activitats d’estiu dels seus fills i filles durant el mes d’agost.