Entitats i organitzacions insten als ajuntaments metropolitans que prioritzin la qualitat en la contractació dels serveis

És la reclamació expressada a la segona jornada del Fòrum Social Metropolità que ha abordat com millorar la contractació i col·laboració econòmica i social entre els ajuntaments i les entitats socials.

Contenido
Izquierda

Entitats i organitzacions insten als ajuntaments metropolitans a prioritzar els criteris de qualitat per sobre dels econòmics en la contractació de serveis d'atenció i acompanyament a les persones. És el posicionament manifestat a 'Per una millor contractació i col·laboració econòmica i social entre els ajuntaments i les entitats socials: pràctiques d'èxit en les condicions actuals', la segona jornada del Fòrum Social Metropolità, organitzada per l'Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva i del qual la Taula del Tercer Sector Social en forma part. Durant la jornada s'han presentat pràctiques d'èxit de col·laboració entre organitzacions del tercer sector i administracions locals de diferents punts de la regió metropolitana i que ara estan en marxa com Mataró (amb la Fundació Maresme), Santa Coloma de Gramenet (amb la Fundació Germina) i El Prat de Llobregat (amb ABD).

Les entitats socials i altres agents, vinculats a l'Acord Ciutadà, consideren que l'actual Llei de Contractació Pública afavoreix que els ajuntaments prioritzin els criteris econòmics en detriment de la qualitat dels serveis. Per això, consideren que les administracions locals han d'exercir un rol de lideratge en la col·laboració público-social i han de vetllar per la qualitat, evitant que aquesta es vegi perjudicada per la baixada de preus. La principal dificultats que es troben les organitzacions socials és la creixent rigidesa administrativa en el desplegament normatiu de la contractació externa de molts ajuntaments que, en molts casos, s'afegeixen a la rigidesa de la Llei de Contractació Pública. Això succeeix just en un moment en què les desigualtats socials i els reptes de l'acció social dels municipis creixen i són més intensos, extensos i permanents, el que endarrereix i obstaculitza la resposta municipal. És per aquesta raó que des del Fòrum Social Metropolità es fa una crida als ajuntaments a aplicar la figura del concert social, previst en l'actual normativa, i que basa el seu model en la qualitat en els serveis d'atenció a les persones i el seu control públic i treu aquests serveis de la lògica del mercat.

Durant la jornada, també s'ha posat en valor els avantatges de la col·laboració pública local amb les entitats socials a l'hora de prestar aquests serveis perquè incrementa les possibilitats d'innovació de les polítiques socials, ja que l'atenció està centrada en la qualitat i no en aconseguir un benefici privat, i es facilita la inversió social dels resultats de la gestió realitzada en comparació a la gestió de les entitats mercantils.

El Fòrum Social Metropolità

És un espai horitzontal obert a tots els ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona i a totes les entitats socials amb activitat a la regió metropolitana. L'objectiu és identificar i fer front als reptes socials metropolitans que són comuns mitjançant el desplegament d'una acció social tant en l'àmbit intermunicipal com público-local-iniciativa social a l'interior de l'espai de la regió metropolitana.