Càritas ha acompanyat 819 persones per regularitzar la seva situació administrativa durant el 2022

Una de cada dues persones ateses per l’entitat es troba en situació administrativa irregular. La xifra ha augmentat en els darrers anys.
 

Contenido
Izquierda


Més de 150 persones han assistit a la jornada ‘Irregularitat i ocupació, un binomi possible’, organitzada per Càritas Barcelona amb l’objectiu de posar a l'agenda pública recomanacions i demandes que han de permetre millorar les condicions de vida de les persones en situació d'irregularitat. 

A la jornada, Càritas ha detallat que 1 de cada 2 persones ateses per l’entitat es troba en situació administrativa irregular i que la xifra, lluny de disminuir, ha augmentat en els darrers anys. “Més de 12.000 persones ateses per Càritas es troben en aquesta situació i han augmentat un 45% respecte a l’any 2021” ha alertat Elisabeth Ureña, responsable del programa de migració de Càritas. Ureña ha recordat que l’actual llei d’estrangeria, emmarcada en els tractats internacionals i la normativa europea, condiciona el control dels fluxos migratoris a l’obtenció d’un contracte de treball.

La nacionalitat té un paper clau a l’hora d’agreujar les situacions de pobresa, de manera que la prevalença de l’exclusió entre les persones de nacionalitat estrangera, encara que no es trobin en situació administrativa irregular, multiplica per 3,2 la de les persones de nacionalitat espanyola, segons el darrer informe FOESSA - Càritas. Així, el 72% de les persones de nacionalitat estrangera es troben en exclusió social.

Aquest context obliga les persones en situació administrativa irregular a buscar opcions de supervivència a través de feines precàries en l'economia informal (perquè no poden accedir al mercat normalitzat), a viure en habitatges amb escasses condicions d'habitabilitat (perquè no tenen dret a un contracte de lloguer) o a no poder accedir a les ajudes d’habitatge.

Segons Càritas Barcelona, l’entitat ha acompanyat 819 persones per regularitzar la seva situació administrativa durant el 2022 i posa com a exemple ACOL, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i pionera a tot l’Estat. ACOL és una línia de subvencions, semblant a un pla d’ocupació, que permet que des del tercer sector social es pugui acompanyar persones en la seva regularització i millorar l’ocupabilitat. 

Derecha
Banner

Destacats