450 participants i 95 ponents en el I Congrés de Pobresa Energètica

La Taula del Tercer Sector va organitzar-lo conjuntament amb ajuntaments i Diputació.

Content
Esquerra

Prop de 450 persones i 95 ponents nacionals, estatals i internacionals han participat en el I Congrés Català de Pobresa Energètica, que ha tingut lloc a la Fira Sabadell els dies 3 i 4 de novembre. El Congrés ha estat organitzat pels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’associació Ecoserveis i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

El I Congrés de Pobresa Energètica s’ha organitzat com un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra la vulnerabilitat energètica i s’ha convocat amb l’objectiu d’oferir solucions a problemes concrets. El Congrés ha ofert diverses activitats de debat i reflexió paral·leles, en què s’han tractat els reptes i dilemes que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica.

Durant els dos d¡es de Congrés s’han abordat i presentat solucions concretes pel què fa a:

- Quines eines i models  per fer l’habitatge més accessible energèticament existeixen actualment?

- Com integrem la salut dels col·lectius afectats en la gestió dels programes d'atenció a PE?

- Quin tipus de mesures d'eficiència energètica o millora de l'edifici son més efectives?

- Com identificar situacions de pobresa energètica i actuar més enllà de serveis socials?

- Com financem la millora energètica de llars vulnerables que viuen al parc privat?

- Com hauria de ser el bo social?

Els ajuntaments i les entitats han constatat la necessitat de reforçar les actuacions que ataquin les causes de la pobresa energètica: la mala qualitat dels habitatges, l’atur i els baixos ingressos de les unitats de convivència, la disminució de les prestacions socials, el desconeixement de la població a l’hora de gestionar els seus subministraments i l’elevat preu de l’energia. Alhora, constaten que estem davant d’una situació d’urgència social generalitzada a tot el país, que ha de trobar una resposta sòlida i adequada.

La declaració institucional, feta pública durant aquest Congrés, denuncia que durant els últims 8 anys els indicadors socioeconòmics referents a les desigualtats i la qualitat de vida de la població han empitjorat a resultes de la crisi econòmica iniciada l’any 2008. En són un clar exemple la pobresa material severa, que ha passat d’un 2,3% el 2008 al 6,7% el 2015 (segons l’Idescat), o la taxa d’atur, que se situa en el 15,9% a Catalunya (segons l’EPA).

Segons dades de l’Idescat, el 2015 a Catalunya hi havia 645.000 persones que manifestaven tenir dificultats per mantenir l’habitatge a la temperatura adequada. Aquesta xifra representa un increment de 260.000 persones en tan sols dos anys. Segons dades europees (Eurosurveillance) l’Estat Espanyol és, des de fa uns anys, un dels estats que pateix una mortalitat addicional més alta a l’hivern de tota la Unió Europea.

Les 7 institucions que han organitzat el I Congrés de Pobresa Energètica coincideixen en remarcar la importància dels aspectes següents en la lluita contra la pobresa energètica:

•        Que l’Estat Espanyol reguli la protecció dels consumidors vulnerables, tal com li exigeixen les directives europees 2009/72/CE relatives al mercat intern de l’electricitat i el gas, respectivament.

•        Que no es suprimeixi normativa en favor de la lluita contra la

•        Que la Generalitat continuï desplegant els procediments pendents en la matèria, incloent mesures que agilitin els protocols d’actuació, establint convenis amb les companyies subministradores d’aplicació a tot el territori i assignant els recursos econòmics necessaris que estableix la normativa.

•        Que les empreses subministradores es comprometin a garantir l’accés als subministraments bàsics de tota la població i es coresponsabilitzin en la lluita contra la pobresa energètica, d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015.

•        Que les institucions públiques dotin de recursos que facin possible una acció pública preventiva en l’àmbit de la pobresa energètica.

•        Que s’elabori un diagnòstic real de la situació que permeti acotar el perfil socioeconòmic de les persones afectades, millorar la qualitat de les dades primàries sobre pobresa energètica i identificar més detalladament les relacions de causa-efecte de la pobresa energètica, per tal d’avançar en el diagnòstic de casos de pobresa energètica per part dels agents que treballen directament amb els usuaris.

Dreta
Banner

Destacats