60.000 catalans rebran noves ajudes per la dependència

Les persones amb dependència moderada s'han incorporat des de l’1 de juliol al sistema de protecció de la Llei de Dependència.

Content
Esquerra

A partir de l’1 de juliol han ingressat en el sistema de protecció de la Llei de Promoció d'Autonomia personal i Atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD) prop de 60.000 catalans amb una dependència moderada.

D'acord amb l'article 2.2 d'aquesta norma d'àmbit estatal, és dependent aquella persona que es troba en una situació permanent que l'impedeix dur a terme activitats bàsiques de la vida diària i, conseqüentment, necessita ajuda d'altres persones per a realitzar-les.

De moment, el sistema incorporarà 58.864 catalans amb una dependència de grau 1, que ja han estat diagnosticats pels Equips de Valoració de la Dependència: 43.576 barcelonins, 5.006 tarragonesos, 4.556 gironins, 3.910 lleidatans i 1.816 ciutadans de les Terres de l'Ebre. En el global d'Espanya la xifra puja fins a 312.000 persones.

La cartera de serveis públics que ofereix la LAPAD inclou centres d'atenció diürna per a gent gran i per a discapacitats, servei d'atenció domiciliària, prestació econòmica per a un  cuidador no professional i habitatges per a persones amb malalties mentals i amb discapacitat.

Benestar Social i Família va anunciar que destinarà inicialment 18 milions d'euros a l'atenció d'aquests dependents. No obstant, des del Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya (TSCAT) asseguren que encara no han rebut cap informació sobre el volum ni el tipus de prestacions que inclou el sistema i que oferiran els treballadors socials.

L’any passat, el Departament de Benestar Social va destinar 1.351 milions a finançar les prestacions i serveis de la llei de la dependència.

Actualment, el sistema català ja atén 139.995 persones (51.241 de Grau III; 76.993 de Grau II i 11.821 de Grau I). Les persones ateses representen el 97,20% de les persones valorades amb grau protegible.

Segons explica la Generalitat en un comunicat, Catalunya  assumeix el 82,52% de la despesa en dependència, mentre que l’Estat  aporta el 17,48%. Aquest és un percentatge "clarament insuficient" i que "evidencia l’incompliment de l’Estat Espanyol de les seves pròpies lleis" , recull l'escrit, ja que la LAPAD estableix que ambdós actors polítics han de finançar el desplegament a parts iguals.

Així mateix, l'executiu català critica que la incorporació dels dependents moderats al sistema arribi tard, perquè el govern espanyol va ajornar l'entrada des del 2012 fins a l’1 de juliol de 2015 en virtut del Reial Decret de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i el foment de la competitivitat.

 

Dreta
Banner

Destacats