Acollim a Brussel·les una trobada de la societat civil, les regions i les institucions europees
La Taula ha organitzat una trobada per a analitzar els resultats de les Eleccions Europees i les perspectives de futur de l’agenda social europea.
La Taula del Tercer Sector ha acollit el passat 25 juny una reunió de prospectiva i enxarxament sobre el futur de l’agenda social europea. Celebrada a Brussel·les, la reunió ha comptat amb la participació d'una setantena d'assistents, representant entitats federades de la Taula i també la Plataforma Social Europea, governs locals i regionals europeus, experts o institucions europees com el Comitè Econòmic i Social Europeu, el Parlament Europeu i la Comissió Europea. La trobada ha permès ubicar la perspectiva territorial, la col·laboració público-social i el tercer sector en les iniciatives d’enxarxament que s’estan celebrant aquestes setmanes a Brussel·les, claus per la configuració d’una nova agenda social.
L’acte s’ha celebrat a la Delegació del Govern davant la Unió Europea i ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, el Departament de Drets Socials, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
Quins objectius tenia la reunió?
En primer lloc, la reunió buscava anticipar tendències que marcaran el futur de l’agenda social europea, com aquestes tendències i canvis afectaran les polítiques als estats membres i les implicacions pels actors locals i de la societat civil.
En segon lloc, la trobada volia posar en comú i difondre propostes d’aliança i millora de les polítiques europees que estan liderant les xarxes de la societat civil i els governs locals i regionals, amb la mirada posada en la propera legislatura europea.
Finalment, també es tractava de portar la perspectiva dels actors territorials - com la Taula del Tercer Sector i la desena d’entitats federades que van participar en la reunió - en les dinàmiques de construcció d’agenda i aliança que s’estan generant a Brussel·les en aquestes dates, reclamant un reforç de la governança multinivell i multiactor, l’impuls de la col·laboració público-social i el suport a l’acció local.
Quines veus s’han escoltat?
La trobada ha comptat amb un debat inicial sobre l’actualitat i futur de l’agenda social i democràtica de la Unió Europea. Hi han participat Seámus Boland, president del grup III - IE (societat civil) del Comitè Econòmic i Social Europeu; Laura de Bonfils, secretariat general de la Plataforma Social Europea; i David Rinaldi, director d’estudis i polítiques de la Fundació pels Estudis Progressistes Europeus (FEPS).
Un torn obert de preguntes, propostes i debat han donat veu a moltes de les entitats participants, entre les quals: una quinzena d’entitats federades de la Plataforma Social Europea; unes cinc regions europees i dues xarxes de governs locals europees; representants del Parlament Europeu, la Comissió Europea, el CESE i el Comitè de les Regions; i també una desena d’entitats de la Taula.
Quin era el context de la trobada?
La Taula ha acollit aquesta reunió en el marc de la seva missió “Territoris en Transició” 2024, celebrada enguany a Bèlgica i els Països Baixos. La proximitat amb les Eleccions Europees i les transformacions polítiques que s’estan vivint a Europa aquests dies - i a Bèlgica i als Països Baixos en particular - han marcat una part important de l’agenda de la delegació. La promoció i defensa dels drets humans, les aliances socials i l’impuls de polítiques i projectes del tercer sector que abordin les desigualtats, la fragmentació i la desconfiança s’han tractat intensament.
Igualment, la reunió forma part de l’estratègia d’incidència europea de la Taula. Enguany, la Taula ha mantingut un cicle de trobades amb els candidats i candidates catalanes a les Eleccions Europees. El cicle, com la reunió celebrada a Brussel·les el 25 de juny, ha permès presentar les propostes polítiques de la Taula del Tercer Sector i la Plataforma d’Infància de Catalunya per la futura agenda social europea.
Aquestes iniciatives entronquen amb la sèrie de reunions de construcció d’agenda i xarxa en l’àmbit de les polítiques socials europees que la Taula del Tercer Sector va iniciar l’any passat en ocasió de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea. Entre els temes tractats: el futur de l’economia social europea, l’evolució de la Garantia Infantil i l’avenç de les polítiques en favor dels drets de la infància i l’agenda europea, i les competències per la inserció sociolaboral.