Càritas Catalunya avisa de l’augment de la pobresa entre la població més jove: “Al 54% de les llars hi viuen infants”
El 50% de les llars ateses no viuen en habitatges dignes i el 21% viu en habitacions rellogades.
Càritas Catalunya ha acompanyat 99.535 llars on viuen 245.665 persones aquest 2023, un 1% menys que l’any anterior. Així es desprèn de la Memòria 2023 que l’organisme ha presentat a la Seu d’Urgell i que reflecteix un increment de la pobresa entre la població més jove i una transmissió intergeneracional d’aquesta.
Pràcticament la totalitat de les llars ateses (94%) es troben en situació de pobresa relativa, i el 79% en situació de pobresa greu. En més de la meitat d’aquestes llars (54%) hi ha infants i adolescents, i un 17% del total de llars no tenen cap ingrés. A més, la pobresa té un perfil cada cop més jove: El 18% de les persones ateses són infants i adolescents i el 16% són joves de 18 a 29 anys.
La coordinadora de l’Àmbit Social de Càritas Catalunya, Marta Fortuny, ha comentat amb preocupació que el 50% de les llars ateses no viuen en habitatges dignes, incloent-hi el relloguer d’habitacions (21%). En aquest sentit, ha indicat que, per a moltes persones, tenir feina no suposa sortir de la pobresa. El 22% dels usuaris es troben en una situació de precarietat laboral “que no els permet cobrir les necessitats bàsiques”. També ha apuntat que l’habitatge continua sent un dels principals problemes estructurals perquè “les llars vulnerables destinen un 43% dels seus ingressos al pagament del lloguer, mentre que les més riques sols hi inverteixen un 10%”.
Josep Casanova, vicepresident de Càritas Catalunya i director de Càritas Diocesana d’Urgell, ha explicat que en aquest darrer any 2023 s’ha fet molt d’èmfasi en la inserció sociolaboral. Així, des del Programa d’Inserció Sociolaboral s’han portat a terme 187 projectes per a la inserció sociolaboral i l’economia social, amb més de 12.740 participants i una inversió de 6,7 milions d’euros. D’altra banda, Càritas Catalunya disposa de deu empreses d’inserció sociolaboral (EIS) que han donat feina, el 2023, a 1.217 persones, amb un volum de gestió de 42,8 milions d’euros.