Els 5 compromisos de la Taula amb l'Agenda 2030

Coneix com des de la Taula estem treballant per fer realitat l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un compromís internacional per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i perspectives de futur de les persones a tot el món. 

Content
Esquerra

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya està compromesa amb el compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), estretament lligats a la nostra missió de defensa dels drets socials. Assolir aquest compromís internacional adoptat en el marc de la Nacions Unides és sinònim d'avançar socialment i aconseguir que tota la ciutadania tingui els mateixos drets i oportunitats. Per això, la Taula forma part de l’Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre actors públics i privats per fer realitat els ODS a través del treball en xarxa.

Què és l'Agenda 2030 i els ODS?

L’Agenda 2030 és una crida universal a l’acció per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i perspectives de futur de les persones a tot el món. Per aconseguir-ho, s'han acordat 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que es volen assolir abans del 2030 per donar resposta a reptes globals, a partir de la col·laboració i el treball en xarxa entre diversos agents en l’àmbit internacional.

Els compromisos estan relacionats amb 5 àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances. Alguns estan directament vinculats a la dimensió social (fi de la pobresa, fam zero, salut i benestar, educació de qualitat, igualtat de gènere, treball digne o reducció de les desigualtats) mentre que d’altres tenen una dimensió ambiental (acció climàtica, vida submarina o vida terrestre) i d’altres tenen una dimensió econòmica.

Els 5 compromisos de la Taula

1. Enfortir el coneixement de l’Agenda 2030 al tercer sector i fomentar la seva implementació

2. Defensar la garantia dels drets i millorar les condicions de vida de les persones en situació o risc d’exclusió a través de la incidència pública.

3. Sensibilitzar i promoure pràctiques ambientals responsables en el sector.

4. Fomentar la democràcia i la transparència en el si de les entitats socials.

5. Promoure aliances estratègiques per a la defensa dels drets socials.

Infografia compromisos Taula amb l'Agenda 2030 i els ODS

Què ha fet la Taula aquest 2024?

Aquest any, la Taula ha desenvolupat activitats específicament vinculades a dos ODS a partir de la perspectiva d'aliances (ODS 17): Acció climàtica (ODS 13) i Pau, justícia i institucions sòlides (ODS 16).

Acció climàtica (ODS 13)

Hem desenvolupat un anàlisi compartit sobre com la crisi climàtica afecta els col·lectius que acompanyem i hem visibilitzat pràctiques del tercer sector social que donen resposta a aquests reptes i també impulsen una transició justa. A la trobada 'La perspectiva socioterritorial de l’emergència climàtica i la transició ecològica: mesurar els impactes, impulsar les solucions' s'ha posat en comú el coneixement d'actors acadèmics i de la recerca en qüestions com l’impacte desigual dels episodis climàtics extrems, la salut planetària o les desigualtats urbanes, amb les pràctiques liderades per les entitats i administracions locals en qüestions com: l’adaptació dels espais públics, la garantia alimentària, la salut mental o l’educació i els valors de sostenibilitat.

Pau, justícia i institucions sòlides (ODS 16)

La Taula defensa que els drets humans són una eina fonamental per millorar la governança, l'efectivitat de les polítiques públiques i la col·laboració entre el tercer sector social i les administracions

Hem desenvolupat una proposta estratègica per impulsar els drets humans al tercer sector a través d'una guia específica.  La Taula i Catesco hem elaborat el document ‘Una proposta per impulsar els drets humans al Tercer Sector: enfocament basat en Drets Humans i estratègies internacionals per a la seva promoció i defensa’, que dona eines a les entitats per aprofundir el treball dels drets humans des del tercer sector social i generar dinàmiques de col·laboració entre aquestes. 

A nivell local, ens hem aliat amb Catesco i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IdHc)per organitzar una formació al tercer sector social sobre l'enfocament basat en drets humans. També hem impulsat un procés de cooperació amb el projecte d'innovació social escocès THRE que acompanya la transversalització dels drets humans a Escòcia. 

A nivell internacional, hem impulsat una contribució del tercer sector català a l'Examen Periòdic Universal, un mecanisme del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que analitza la situació general dels drets humans de cadascun dels estats membres de l’ONU cada quatre anys i mig. Espanya haurà de sotmetre’s a aquest examen entre abril i maig de l’any que ve.

Els informes de la Taula, la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat), Catesco i l’Institut de Drets Humans de Catalunya conclouen que els drets humans continuen sent l’assignatura pendent. "Els avenços són tímids i insuficients. Sobre el paper, els Estats saben que tenen l’obligació de garantir els drets humans però, a la pràctica, encara presenten resistències i tenen dificultats per fer-los efectius". Els documents mostren mancances greus en drets socials, com l’habitatge, l'ocupació, l’educació i la salut, i evidencien la desprotecció de col·lectius especialment vulnerables, com la infància, les dones i les persones d’origen migrat. Així mateix, adverteixen de les conseqüències de reptes globals com el canvi climàtic i la intel·ligència artificial, que exigeixen una regulació urgent per part dels Governs.