La covid-19 fa repuntar els índexs de pobresa a Catalunya

L’últim informe INSOCAT d’ECAS assenyala que la pandèmia ha tornat a castigar amb especial cruesa els col·lectius més vulnerables -dones, persones migrades i joves- i amb baix nivell formatiu.

Content
Esquerra

La covid-19 ha fet repuntar els índexs de pobresa a Catalunya: un 26,3% de la població està en risc de pobresa o exclusió, 2,7 punts més que el 2019. ECAS, la federació de les entitats d’acció social, ho assegura en el seu últim informe INSOCAT - Indicadors socials a Catalunya en relació al context estatal i europeu, titulat 'L'impacte social de la pandèmia a Catalunya: sobreviu l'economia, pateix la ciutadania'.

L’informe també explica que l'increment de la taxa i població en risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE) ha afectat amb especial cruesa les dones (per qui s'ha incrementat 2,7 punts) i les persones joves (un 35,9% estan en risc de pobresa o exclusió), amb nacionalitat estrangera (8 punts més, arribant al 61,6%) o amb nivells formatius baixos.

A més, segona l’estudi d’ECAS també s'han doblat les llars amb baixa intensitat de treball (9,8% el 2020 vs 5,6% el 2019) i la privació material severa (6,2% vs 3,1%). La cruesa de l'impacte de la covid-19 es fa palesa en l'increment sobtat de la bretxa de pobresa, que determina com de pobres són les persones que estan en situació de pobresa, ha passat del 25,5% al 37,9% en un any. 

Per si no fos poc, ECAS denuncia que des de la primera línia d'atenció la situació és pitjor del que mostren les xifres, i que no es pot resoldre amb mesures conjunturals un problema estructural.

Llegeix el comunicat sencer.

Dreta
Banner

Destacats