La Taula qualifica la decisió del Suprem sobre el Bo Social de l’electricitat de “nova agressió” a les persones més vulnerables
Per Oriol Illa “és il·lícit que les elèctriques augmentin els seus beneficis milionaris a costa dels més vulnerables”
La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha qualificat aquest dijous de “nova agressió” a les persones més vulnerables la decisió del Suprem sobre el Bo Social de l’electricitat i que alhora obliga a indemnitzar les companyies elèctriques.
El Tribunal Suprem ha declarat inaplicable el règim de finançament del Bo Social, del qual se’n beneficiaven fins avui els consumidors d’electricitat més vulnerables. L’alt tribunal entén que aquest model espanyol és incompatible amb la normativa comunitària. El Tribunal Suprem ha emès aquesta sentència a les portes de l’hivern. Cal recordar que segons dades europees (Eurosurveillance), l’Estat espanyol és, des de fa uns anys, un dels estats de tota la Unió Europea que pateix una mortalitat addicional més alta a l’hivern.
Segons xifres estadístiques, a Catalunya perdran el dret d’acollir-se al Bo Social uns 2.040.000 beneficiaris:
- 617.000 beneficiaris que viuen en llars amb famílies monoparentals
- 600.000 beneficiaris que viuen en llars amb famílies nombroses,
- 590.000 beneficiaris que viuen en llars amb famílies amb tots els seus membres a l’atur
- 235.000 beneficiaris majors de 60 anys amb pensions mínimes
Tanmateix, segons algunes estimacions tan sols s’hi havien acollit fins avui un 20% d’aquesta població amb dret, és a dir, 408.000 beneficiaris. La Taula del Tercer Sector havia denunciat els darrers anys els motius que dificultaven un percentatge de cobertura més alt:
- Tramitació molt complexa, més encara per a un perfil d’usuaris en situació de vulnerabilitat
- No adequació al 100% a les característiques de persones en situació de vulnerabilitat. No està relacionada només amb les capacitats econòmiques dels usuaris sinó a les característiques de les famílies (famílies nombroses i monoparentals amb capacitat econòmica s’hi poden acollir també)
- Manca d’un bon sistema de comunicació perquè els usuaris amb dret a acollir-s’hi ho facin.
Per al president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa “és il·lícit que les elèctriques augmentin els seus beneficis a costa dels més vulnerables”. “Proposem un front comú social, polític i institucional per garantir el dret als subministraments bàsics i combatre la pobresa energètica” ha conclòs. Illa també ha manifestat que “les companyies elèctriques ENDESA i EON España van recórrer als tribunals l'únic instrument que tenien les persones vulnerables, el Bo Social, per així incrementar els seus guanys, i això és vergonyós”.
La Taula del Tercer Sector fa notar que els 190M€ amb què la sentència obliga a indemnitzar les 3 companyies (Endesa, Iberdrola i Gas Natural) representen poc més del 2% dels seus beneficis actuals, que pugen als 5.000 M€.
Davant d’aquesta notícia “terrible”, la Taula del Tercer Sector, veu una oportunitat per reformular el Bo Social a Espanya, i proposa:
1. Adequar el Bo Social als perfils més vulnerables.
- Prioritzar els criteris econòmics i d’exclusió social.
- Facilitar la tramitació per acollir-se a aquesta ajuda.
- Millorar els sistemes de comunicació.
- Comptar amb el Tercer Sector Social per fer l’acompanyament a les persones beneficiaries.
2. Millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables.
- Amb la sentència del TS, l’únic que ha de quedar clar és que ni el cost de la indemnització ni el de els ajudes al Bo Social han de tornar a recaure sobre el conjunt d’usuaris, tal com va passar amb l’anterior sentència
- Fer complir les Directives Europees (2009/72/CE i 2009/73/CE) que estableixen mesures de protecció als usuaris en situació de major vulnerabilitat. “Els Estats membres hauran de garantir que tots els clients domèstics i, quan els Estats membres ho considerin adequat, les petites empreses [...] gaudeixin al seu territori del dret a un servei universal, és a dir, del dret al subministrament d'electricitat d'una qualitat determinada , i a uns preus raonables.
- Apel·lar a la responsabilitat social de les companyies a revertir part dels seus quantiosos beneficis en ajudes als usuaris. Al Regne Unit aquesta pràctica és fins i tot obligada per llei i totes les grans companyies les assumeixen amb total normalitat.
3. Implicar al Tercer Sector en les accions per millorar les condicions de les persones que pateixen pobresa energètica:
- Creació d’una finestreta única de suport: Seguir i ampliar l’experiència d’alguns ajuntaments com el de Barcelona amb els “Punts d’atenció de pobresa energètica”, que actualment gestionen entitats del Tercer Sector, per tal d’oferir assessorament, tallers formatius, suport en la tramitació d’ajuts, interlocució amb les companyies subministradores i detecció de casos de vulnerabilitat de pobresa energètica.
- Desenvolupar plans d’ocupació i d’inserció: Impulsar sectors econòmics i empresarials estratègics relacionats amb l’eficiència energètica per desenvolupar plans d’ocupació destinats a col·lectius amb especial risc d’exclusió laboral i social. L’experiència anglesa de l’ECO, pel qual part dels beneficis de les companyies elèctriques ha de revertir en la rehabilitació dels habitatges podria ser executada per entitats del Tercer Sector
- Planificar accions preventives per evitar problemes de salut, benestar i econòmics: Els subministraments energètics i d’aigua són, en la majoria dels casos, els darrers que es deixen de pagar davant de situacions de vulnerabilitat. No es pot oblidar que darrera de l’actuació última d’un tall de subministrament es troben altres situacions prèvies, de greu risc en termes de salut, benestar i econòmics que fan absolutament necessàries accions preventives de detecció i intervenció. A més, per als col·lectius d’especial risc, com són els de gent gran i infància, el cost social i de salut derivats de situacions de talls de subministrament és major que la pròpia càrrega econòmica dels impagaments per aquests subministraments. El Tercer Sector està implicat en aquestes situacions
La sentència del Suprem arriba una setmana abans que se celebri el I Congrés de Pobresa energètica el 3 i 4 de novembre a Sabadell i que està organitzat pels ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Ecoserveis i la Taula del Tercer Secor