La taxa de risc de pobresa puja un 0,2% en un any

El 60,9% de les llars catalanes han rebut algun tipus de prestació social durant el 2016.

Content
Esquerra

Segons l’enquesta d’Idescat, el 19,2% de les llars catalanes estan en risc de pobresa, una xifra que ha augmentat molt lleugerament respecte l’any 2015 (19%).

En canvi, si es pren com a referència la taxa AROPE, el percentatge puja fins al 22,5%, una xifra que també ha baixat des de l’any anterior. Ambdós percentatges, tant el del 19,2% com el del 22,5%, difereixen dels que fa tot just un mes va publicar l’Institut d’Estadística Nacional (INE). Això és perquè l'INE no té en compte les diferències en el poder adquisitiu entre comunitats autònomes, mentre que l'Idescat usa els criteris que marca Europa per comparar els països.

La renda mitjana per persona se situa en els 12.660 euros anuals, una xifra que ha augmentat un 3,1% en relació amb l’any 2015. Pel que fa a les llars, els ingressos anuals només arriben als 31.339, una mitjana que també ha anat a l’alça, però només ho ha fet un 2,2%.

D'altra banda, d’acord amb l'increment de la renda, el llindar d’ingressos per sota del qual es considera que una llar està en situació de risc de pobresa s’ha incrementat un 4% respecte l'any anterior, fins als 10.054 euros en el cas de les llars formades per una sola persona i en 21.114 euros en les llars de dos adults i dos infants.

El 60,9% de les llars catalanes han rebut algun tipus de prestació social durant el 2016. El percentatge, malgrat tot, ha anat a la baixa des del 2013, quan la xifra va arribar al 65,9%. Això implica a més de 1.800 famílies. En concret, la major part de prestacions són per vellesa i supervivència, seguides de les ajudes per l’atur.

En concret i segons l’informe, són les famílies monoparentals amb un o més fills dependents les que tenen una taxa de risc de pobresa més gran: un 40,4% d’aquestes famílies es troba en situació de vulnerabilitat. Pel que fa al risc de pobresa de les llars sense fills dependents, la taxa se situa en el 14,9%, 2,4 punts més que al 2015.

Aquest any, a més, l’enquesta ha incorporat noves preguntes que mostren que el 6,5% de les llars catalanes van haver de demanar ajuda a familiars, amics o entitats privades o religioses per obtenir aliments, roba o altres béns bàsics durant l'any 2016.

Dreta
Banner

Destacats