Promovem la perspectiva socioterritorial de l’emergència climàtica i la transició ecològica
La Taula ha impulsat una trobada entre entitats del tercer sector social i actors territorials que són clau per a la lluita contra l'emergència climàtica i l'impuls de la transició ecològica.
Indubtablement, la crisi climàtica és un dels principals reptes planetaris i intergeneracionals que afrontem. Amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i dins els nostres compromisos amb l'Agenda 2030, la Taula del Tercer Sector Social ha impulsat la trobada 'La perspectiva socioterritorial de l’emergència climàtica i la transició ecològica: mesurar els impactes, impulsar les solucions', que ha permès posar en comú el coneixement d'actors acadèmics i de la recerca en qüestions com l’impacte desigual dels episodis climàtics extrems, la salut planetària o les desigualtats urbanes, amb les pràctiques liderades per les entitats i administracions locals en qüestions com: l’adaptació dels espais públics, la garantia alimentària, la salut mental o l’educació i els valors de sostenibilitat.
A la tancada, han participat aliances de la Taula com l'Institut de Drets Humans de Catalunya, l'Institut Metròpoli, RIS3CAT, UB - Open Systems, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ecoserveis, la Xarxa per a la Conservació de la Natura, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, l'Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial i Social Innovation Exchange.
La Taula desenvoluparà una agenda d’incidència política i de projecció estratègica a partir dels resultats d’aquesta trobada amb la finalitat d'impulsar una visió de futur compartida del sector de manera que les entitats segueixen contribuint a una transició justa, i que l’emergència climàtica no deixi ningú ni cap territori enrere. Per això, també s'hi han sumat representants del Grup de Polítiques d’Inclusió i No Discriminació i d’Innovació Social i Fons Europeus de la Taula per donar seguiment posterior a totes les entitats.
Per què és important abordar l’emergència climàtica i la transició ecològica des d'una perspectiva socioterritorial?
Catalunya està vivint intensament la crisi climàtica perquè la zona mediterrània n'és una de les regions del món més afectades. El canvi climàtic té un impacte desigual en cada territori, persona i col·lectiu, agreujant sobretot les desigualtats existents entre països, entre habitants de les ciutats i al món rural. Malgrat això, encara no es presta prou atenció a la perspectiva social i territorial del canvi climàtic, ni en l’imaginari, l’anàlisi o les solucions.
És per aquesta raó que la Taula del Tercer Sector Social vol reforçar la projecció del tercer sector social de Catalunya en relació amb la transició verda i ecosocial. El repte climàtic afecta tota la societat i les entitats socials han de poder jugar un paper més actiu per reforçar les solucions de mitigació i adaptació al canvi climàtic, vetllant perquè cap persona o territori quedi al marge.