El Govern acaba de presentar l’Estratègia Catalana per a l’acollida i la inclusió dels infants i joves emigrats sols, un punt de partida que ens ha de permetre superar la fase d’emergència i urgència en l’acollida i avançar cap a la plena inclusió de les persones a la societat. L’elaboració del document és fruït d’un treball conjunt i d’un procés participatiu que ens ha permès compartir diagnosi i resposta i creiem que això és positiu perquè ha enriquit l’anàlisi i ha ajudat a construir una visió polièdrica.
Ara, tenim un full de ruta -proposat i liderat pel Govern- que ens ha de permetre millorar l’atenció i l’acollida. El Tercer Sector, i les entitats socials, ja hem manifestat clarament que estarem pendents de com avancen aquests compromisos presentats. El que sobretot volem és que aquestes accions es facin efectives i, per aquest motiu, el nostre paper serà -entre altres aspectes- el de vetllar pel seu compliment.
L’èxit de l’estratègia dependrà dels compromisos que, a partir d’ara, tots plegats adoptem i quan diem tots, volem dir TOTS. L’abordatge del fenomen migratori, que insistim que s’ha de veure com a una oportunitat, és un repte de país, del Govern en la seva totalitat (de tots els departaments), de totes les Administracions (govern català, govern espanyol i ens locals) i de tots els agents socials (entitats socials, sindicats, entitats municipalistes, col·legis professionals, etcètera). Reiterem aquesta qüestió perquè el fenomen migratori va més enllà dels infants, els adolescents i els joves. És un repte global que reclama una resposta unitària i un esforç de treball transversal, interdepartamental i entre Administracions, molt ben coordinat.
El full de ruta està definit, però encara hi ha un aspecte que no s’ha concretat que és el del pressupost. S’ha anunciat que la previsió és augmentar sensiblement la partida, però no hi ha xifres concretes. Des del sector social demanem els recursos necessaris, suficients i estables per donar respostes personalitzades a aquestes noves necessitats socials i per fer efectiu el desig de ser una societat veritablement acollidora. Creiem que aquests recursos s’haurien de recollir a la cartera de serveis socials com a garantia de dret i que, a més, s’hauria de vetllar per la seguretat jurídica de les entitats. Som les primeres que volem donar una resposta de qualitat a les necessitats de les persones, però també som les primeres que volem tenir cura dels professionals que les atenen i acompanyen.