Sant Joan de Déu digitalitzarà l’atenció a les persones sense llar

L'entitat ha posat en marxa la creació d’una plataforma digital pionera que millorarà la coordinació entre centres socials de tot l’Estat i optimitzarà la resposta al sensellarisme, amb un sistema interoperable i escalable que culminarà el 2026.

Content
Esquerra

Sant Joan de Déu ha presenta un projecte innovador per transformar l’atenció a les persones sense llar mitjançant la creació d’una plataforma digital que millorarà la gestió i la coordinació entre els centres socials de l’entitat a tota Espanya. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’estratègia de la institució per abordar de manera integral el sensellarisme, utilitzant la tecnologia com a eina per optimitzar recursos i reforçar l’acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat.

Segons el coordinador de l’àmbit social de SJD Espanya i director de SJD Serveis Socials Barcelona, Salvador Maneu, la plataforma permetrà compartir dades de manera eficient entre centres i amb les administracions públiques, facilitant una intervenció més personalitzada i eficaç. "La digitalització no és només una eina, sinó una transformació cultural per millorar  l’atenció a les persones i assegurar una resposta àgil i coordinada a un problema complex com és el sensellarisme" ha destacat Maneu.

Entre els avenços tècnics, es preveu la migració del sistema al núvol, mesures de ciberseguretat avançades i escales de valoració adaptades a diferents necessitats socials. El projecte, que culminarà el 2026, pretén també establir bases de dades interoperables amb altres sistemes públics, millorant la presa de decisions i l’assignació de recursos.

En paral·lel a la digitalització, Sant Joan de Déu continua responent a les necessitats creixents de les persones sense llar a Catalunya. Durant el 2023, la xarxa de centres de l’entitat a Catalunya va atendre més de 3.000 persones. La crisi de l’habitatge, l’augment dels desnonaments i la precarietat laboral han agreujat aquesta situació, amb un increment notable de persones joves, famílies monoparentals de mare i persones majors de 50 anys en situació de sensellarisme.

L'entitat també remarca que cal millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental perquè la meitat de les persones sense llar presenten algun diagnòstic en aquest àmbit. En concret, cal incrementar la prevenció i el diagnòstic precoç, així com impulsar intervencions integrades socials i sanitàries. 

Dreta
Banner

Destacats