Preocupació de les entitats socials pel tancament de l'alberg de Can Bofí de Badalona

Ho han expressat organitzacions com Creu Roja, Sant Joan de Déu i Càritas, entre altres, que formen part de la Taula Sense Llar de Badalona.

Contenido
Izquierda

Les entitats socials de la Taula Sense Llar de Badalona reiteren la seva preocupació pel tancament de l’alberg de Can Bofí Vell, així com la disposició de treballar coordinadament amb l’Ajuntament per oferir una alternativa que no s’allargui en el temps. Ho han manifestat en un comunicat conjunt Creu Roja Barcelonès Nord, Sant Joan de Déu Serveis Socials, Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Acollida i Esperança, Fundació Mambré, Asaupam, Formació i Treball, i Fundació Llegat Roca i Pi.

Les entitats socials destaquen que:

- Falten recursos per acompanyar les persones sense llar.

Actualment, les entitats compten a la ciutat de Badalona amb 294 places a habitatges i 27 places a un centre d’acollida, totes elles ocupades. Fins a la publicació del comunicat només han pogut donar resposta a una de les persones que s’ha quedat al carrer després del tancament de Can Bofí Vell, que ha pogut entrar en un pis.

- Es perden serveis per millorar la vida de les persones sense llar, a més de l’espai de pernoctació

S’ha perdut el servei de l’alberg, el menjador social i l’Operació Hivern a Badalona, que donava acollida a persones sense llar els mesos d’hivern. Can Bofí Vell també era un espai on hi havia empadronades persones, que perden el seu padró. Aquest fet comporta conseqüències administratives importants, com la impossibilitat de tramitació de permisos de treball o d’accés a centres sanitaris.

- Estan disposades a col·laborar amb l’Ajuntament en la cerca de solucions.

- Cal un treball conjunt i millorar la comunicació entre Ajuntament i entitats per fer front al sensellarisme.

L’Ajuntament de Badalona ha parlat de la reformulació del recurs de Can Bofí Vell. Tanmateix, no s’ha arribat a plantejar una alternativa ni propostes concretes. A més, cal destacar que s’han desestimat propostes fetes per part de les entitats de la Taula Sense Llar de Badalona com, per exemple, un pla de xoc respecte a l’alimentació d’aquestes persones que ja no poden cobrir les seves necessitats alimentàries a Can Bofí Vell.

- El tancament de Can Bofí Vell suposa un cost social.

Menys recursos per a persones sense llar que els necessiten té un cost social perquè aboca a les persones a la manca d’oportunitats i l’exclusió. També costos de convivència i de cohesió social. A més de l’augment d’altres costos com els sanitaris, administratius, etc.

- La realitat del sensellarisme és un fenomen complex.

Hi ha causes estructurals com la pobresa, l’atur, la manca d’habitatge o les desigualtats socials, entre altres. És important no culpabilitzar la persona i evitar idees preconcebudes. També tenir en compte que estar al carrer és una situació amb gran impacte en la salut física, mental i emocional de les persones, i que el temps d’acompanyament per a la recuperació sol ser llarg. El tancament de dispositius és un pas enrere en el procés de millora.

- El nombre de persones que hi ha al carrer va en augment.

D’acord amb les dades de l’últim Recompte de Persones Sense Llar del 2023 a Badalona eren 90 persones les que dormien al carrer, a les quals cal sumar ara les persones de Can Bofí Vell.

En el comunicat, les entitats socials asseguren que falta establir una estratègia de ciutat, dins el marc de la Taula Sense Llar de Badalona, per abordar aquest fenomen i establir accions de lluita contra el sensellarisme a curt, mitjà i llarg termini.

Derecha
Banner

Destacats