Aplaudim l’aprovació del Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, però reclamem que s’apliqui de manera urgent i immediata

La Taula apressa perquè el pla és fonamental per avançar en la garantia del dret a l’habitatge a Catalunya. Aquesta és una de les principals demandes del tercer sector social dels darrers anys.

Contenido
Izquierda

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebra que el Govern hagi aprovat el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, però reclama que s’apliqui de manera urgent i immediata. A les entitats socials els preocupa que el pla pugui quedar en paper mullat, malgrat que és una eina fonamental per desenvolupar les polítiques d’habitatge a Catalunya i garantir el dret a un habitatge adequat, assequible i accessible. En aquest sentit, recorden que l’emergència habitacional és greu: el 40% de les llars catalanes han de fer un sobreesforç per poder pagar el lloguer, segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, i només un 1,5% dels habitatges a Catalunya són de lloguer social quan la mitjana europea és del 15%.

Amb l’objectiu que el desenvolupament del pla sigui efectiu i eficaç, la Taula planteja algunes millores.

· Cal actualitzar les dades de la diagnosi per unes de més recents que permetin tenir una fotografia completa de la situació actual del dret a l’habitatge a Catalunya (el pla es basa en informació del 2011). L’actualització és necessària per prioritzar les polítiques correctament i recollir realitats que la diagnosi del pla no va incorporar, i que cada cop són més importants, com l’estat dels habitatges construïts als anys 60 i 70, en els quals s’han començat a detectar deficiències greus. Les entitats socials es mostren compromeses i predisposades a treballar conjuntament amb l’Administració en un sistema estable i fiable de recopilació de les dades i, en general, en el desplegament del pla i la consecució dels objectius. 

· Cal incloure en la seva aplicació l’atenció específica a col·lectius que en queden exclosos, i que tenen moltes dificultats per accedir a aquest dret, com les persones d’origen migrat, les persones joves migrades sense referents adults, les sol·licitants d’asil i/o protecció internacional, les víctimes de tràfic d’éssers humans, les que pertanyen al poble gitano i les persones joves en situació de sensellarisme.

D’altra banda, la Taula creu que és imprescindible concretar la inversió pública que és necessària per assolir els objectius del pla i assignar-hi un pressupost mínim anual per poder iniciar les primeres accions, així com un calendari d'implantació i seguiment del pla.

Crida per un Pacte Nacional per l’Habitatge

El tercer sector social reitera la crida al Govern i a les forces parlamentàries per acordar un pacte nacional pel dret a l’habitatge. Amb independència de la temporalitat del pla, la Taula apel·la a un compromís polític i de consens, estable en el temps i no condicionat a les legislatures per revertir l’emergència habitacional. 

Per reduir la bossa enquistada de pobresa, exclusió i desigualtats, la Taula recorda que, a més de garantir el dret a l’habitatge, també cal continuar avançant en els altres dos pilars que són fonamentals per viure amb dignitat: tenir una feina ben remunerada i assegurar uns ingressos mínims per cobrir les necessitats més bàsiques.

Derecha
Banner

Destacats