23-J: Campanya 'Atura el retrocés, vota pels teus drets'

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la Federació Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya impulsem una campanya perquè la ciutadania no es quedi a casa i vagi a votar el 23-J per la defensa dels drets socials.

Content
Esquerra

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Federació Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya fem una crida a la mobilització del vot en defensa dels drets socials conquerits en els darrers anys davant els riscos de l’avenç de l’extrema dreta en les pròximes eleccions generals del 23 de juliol al Congrés dels Diputats. Aquesta crida per preservar els drets de les dones, el col·lectiu LGTBI, les persones d’origen estranger, les racialitzades i les persones en situació de vulnerabilitat per qualsevol altra raó es materialitza en la campanya de sensibilització ‘Atura el retrocés, vota pels teus drets’ que alerta del perill real d’una involució dels drets socials i civils i de la creació d’un clima polític i institucional que qüestioni tota la lluita aconseguida en les darreres dècades. 

Aquesta crida es contextualitza en la proximitat de les eleccions generals, en coincidència amb la campanya electoral que es desenvoluparà entre el 7 i el 21 de juliol, i on es preveu un possible gir cap a un nou cicle polític marcat per l’extrema dreta. A més, s’emmarca en la celebració del mes de l’Orgull a les diferents ciutats catalanes, on es vol implicar el col·lectiu, els partits, les famílies i tota la ciutadania. 

Les dues plataformes han fet una crida a la ciutadania perquè ningú es quedi a casa i surti a defensar drets que estan en joc i que s’han hagut de batallar durant anys, com el dret a una vida lliure de violències masclistes, el dret a la igualtat de tracte i no-discriminació, els drets de les persones LGBTIQA+ o els drets econòmics, socials i culturals. En aquest sentit, alerten que la societat és a les portes d'un risc real de pèrdua de drets i de fer passes enrere, com s'està constatant a casa nostra fruit dels processos electorals en altres administracions. Malauradament, aquesta és una tendència en auge a Europa i en nombrosos països occidentals. 

Drets en joc molt diversos 

Entre els drets compromesos en les pròximes eleccions generals hi ha una bateria molt àmplia com el dret a l’avortament i tots els drets sexuals i reproductius; el dret a una mort digna; el dret a la sanitat pública universal d’accés gratuït per a tothom; el dret a la igualtat de tracte i la no-discriminació; el dret a l’habitatge que ara preveu mesures per dificultar el desnonament de persones en situació de vulnerabilitat; el dret a la igualtat real i efectiva del col·lectiu LGTBI, i el dret de residència i treball per a joves d’origen estranger, entre altres exemples.  

Davant d’això, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, i el vicepresident de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, Manuel Peinado, han defensat que "els vots del 23 de juliol són totalment rellevants i decisius per no perdre drets i llibertats fonamentals i per no viure en societats governades per l’odi i les mentides. Per això, és important votar opcions polítiques que apostin per guanyar drets, no per perdre’ls, i que assegurin que tothom viu en unes condicions dignes. Ara per ara, gràcies a l'avenç dels drets socials, podem començar a viure i imaginar una societat on cadascú té la llibertat de ser com és, de decidir sobre la seva vida i el seu cos i de viure en pau, convivència i respecte, lluny dels discursos populistes que fomenten el masclisme, el racisme, la xenofòbia, la lgtbifòbia i l’aporofòbia, entre altres" han destacat. Els dos representants també han deixat clar que la campanya no pretén fer decantar el vot per cap partit en concret.

Per a la Taula del Tercer Sector i la Plataforma LGTBI Cat cal fer un front comú que s’oposi fermament a aquests discursos en auge i que tothom digui la seva a les urnes i pari l’avenç de l’extrema dreta, sobretot les persones més joves que ja tenen conquerits aquests drets, però que cal implicar-los i fer-los protagonistes d’aquesta lluita compartida que no ha acabat. Les dues plataformes volen incidir en el fet que no és irrellevant quin equilibri de forces sorgeixi de la composició del Congrés dels Diputats, fruit de les votacions, perquè un resultat o altre els pot afectar directament. 
 
Per a les dues organitzacions, administracions, agents socials, econòmics, culturals i societat civil han de treballar conjuntament per parar els discursos d’odi i les conseqüències directes que aquests tenen, en forma de discriminació, prejudicis i rebuig cap a la diversitat. Si bé és evident que hi ha problemàtiques socials que encara cal resoldre, no és a través de la desafecció ciutadana i la desconfiança vers l’acció política que es resoldran, sinó que aquests esdevenen l’ambient ideal per al populisme i el creixement de l’extrema dreta. 

Per convèncer els votants sobre la necessitat d’anar a les urnes, les plataformes han preparat un vídeo que alerta que, en funció dels resultats, es poden perdre drets i que cal exercir aquest gest per avançar cap a societats més igualitàries. Aquesta campanya també inclourà accions a les xarxes socials de la mà de diferents influenciadors reconeguts en la lluita pels drets, així com la distribució de flyers digitals i ventalls amb missatge.