Generalitat i Ajuntaments tindran prioritat per comprar els habitatges desnonats
El Govern anuncia un nou paquet de mesures, que també inclou un cens d’habitatges buits, l’expropiació temporal i nous ajuts per a famílies desnonades. (Foto: Bloc Josep Torta)
Un nou paquet de mesures impulsat amb caràcter d’urgència per la Generalitat, anunciat pel Conseller Santi Vila el passat 10 de març, atorga al Govern i als Ajuntaments preferència de compra quan els bancs posin a la venda habitatges on hi hagi hagut algun desnonament, per evitar que acabin en mans de fons d'inversió. El Govern ha pres aquesta decisió després de detectar que bona part de les 14.230 execucions hipotecàries sobre habitatges de l'any passat les van adquirir fons d'inversió internacionals.
La mesura del dret de tanteig i retracte s'aplicarà fins al 2021 i afecta els 72 municipis catalans amb més demanda d’habitatge acreditada. Entre aquestes poblacions es troben Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Girona, Tarragona, Lleida o Sabadell. Aquest dret s’aplicarà en les transmissions de tots els pisos provinents d’execucions hipotecàries amb posterioritat a l'abril de 2008.
La mesura comportarà que abans de vendre algun d'aquests habitatges, les entitats financeres hauran de comunicar-ho a la Generalitat, que tindrà preferència per comprar-lo pel mateix preu que l'entitat financera tingui previst vendre'l. Els ajuntaments també podran participar en aquesta adquisició.
El Govern podrà adquirir els immobles gràcies a una partida pressupostària de 8 milions d'euros prevista als pressupostos, a la previsió d'ingressos de l'impost sobre pisos buits i amb els fons municipals de sòl i habitatge que tenen la majoria d'ajuntaments catalans.
A més, se sancionarà els propietaris d'habitatges buits en mal estat si no s'hi fan obres de rehabilitació i, si l'immoble està en un dels 72 municipis més sol·licitats, la Generalitat també el podrà expropiar temporalment. Això vol dir que el Govern també podrà obligar a la cessió d'aquests habitatges per un període màxim de 10 anys, executar les obres de rehabilitació i no pagar cap indemnització a l'entitat financera fins que pagui el cost de la rehabilitació.
Els objectius del pla d'actuació són que les famílies afectades per execucions hipotecàries o processos de dació en pagament puguin continuar vivint al seu pis, dotar-se de nous instruments per mobilitzar pisos buits i incrementar el parc públic de lloguer social.
La bateria de mesures anunciades pel Govern, que seran aprovades properament mitjançant decret llei, també inclou destinar ajuts per a les famílies residents en habitatges dels quals ja han estat desnonades. En aquest sentit, el Govern inclourà aquestes famílies en la propera convocatòria d'ajuts al lloguer.
Finalment, també es crearà el registre d'habitatges buits. Per fer-ho, les entitats financeres o altres persones jurídiques hauran d'inscriure en un termini de tres mesos els habitatges buits provinents de les execucions hipotecàries.